facebook instagram pinterest

Domowa granola bezglutenowa

Domowa granola bezglutenowa

Często powtarzam, że zdrowe odżywianie nie musi być nudne, bez smaku i pełne wyrzeczeń. Powinno być dokładnie odwrotnie, zdrowa dieta (choć nie lubię określenia “dieta”) powinna przynosić nam nie tylko korzyści zdrowotne i lepsze samopoczucie, ale nas również cieszyć. Dlatego oprócz odkrywania zupełnie nowych potraw, można skusić się o poszukiwanie zdrowych odpowiedników ulubionych produktów, takich jak np. muesli śniadaniowe.

Ten prosty przepis powstał po tym, jak moja znajoma poskarżyła się o to, że nudzą jej się już te same, zdrowe śniadania , i tak bardzo marzy jej się słodkie muesli z mlekiem, którym kiedyś radośnie zajadała się o poranku, ale których jeść nie chce i nie może, gdyż musiała porzucić gluten, mleko i cukier. Pomyślałam, że zrobię jej niespodziankę i przygotuję dużo zdrowszą wersję muesli, a dokładnie domową, zdrową, pyszną granolę.

Samej na tyle przypadła mi do gustu ta granola, że robiłam ją już kilka razy i chciałam się z Wami podzielić moją ulubioną wersją. Można ich zrobić oczywiście w dziesiątki różnych sposobów, dodając ulubione orzechy, ziarna i suszone owoce. Oprócz tego jest dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie proponowane przeze mnie składniki oraz przygotowanie, ale jeśli tylko macie ochotę, możecie dowolnie kombinować ze składnikami 🙂

PS. Oczywiście warto dodać, że orzechy i nasiona są najzdrowsze w postaci surowej (lub surowej i wymoczonej w wodzie) i takie najbardziej polecam spożywać. Wysoka temperatura nie sprzyja ich właściwościom zdrowotnym. Niemniej jednak taka granola jest wciąż dużo zdrowsza i mniej przetworzona niż jej sklepowe zamienniki i może być fajną alternatywą śniadaniową dla dzieci i dorosłych.

 

 

Przepis na domową granolę:
(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, bez cukru)

porcja: 1,5 l
czas: 40 min.

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca                                   -> w sumie 1 i 1/2 szklanki ulubionych orzechów
  • 1/2 szklanki czipsów kokosowych
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2/3 szklanki suszonych daktyli lub innych owoców suszonych (np. rodzynki, żurawina, figa)
  • 4 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Posiekaj grubo orzechy i daktyle i wymieszaj z pozostałymi składnikami granoli. Rozgrzej piekarnik do 170 st. (góra-dół).

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niej granolę.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min. Przemieszaj granolę i wstaw na kolejne 15-20 min., aż granola się zrumieni.

Po ostudzeniu przechowuj w suchym, zamkniętym słoiku.

 

 

(Visited 88 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *