facebook instagram pinterest

NERNIK MANGO, czyli “sernik” z nerkowców i mango, bez pieczenia (bez glutenu, mleka, jajek i cukru)

NERNIK MANGO, czyli “sernik” z nerkowców i mango, bez pieczenia (bez glutenu, mleka, jajek i cukru)

Uwielbiam ciasta bez pieczenia, które idealnie sprawdzają się w lato. Kremowe, orzeźwiające, prosto z lodówki (przepis na klasyczny nernik znajdziecie TUTAJ). Pomysł na nernik mango chodził mi po głowie już długi czas, kiedyś nawet zrobiłam jego “prototyp”, który jednak specjalnie się nie udał, gdyż nie usztywniłam go ani agarem, ani żelatyną, więc się nieco rozpłynął 😉 Ale tym razem, po kolejnej, zupełnie spontanicznej próbie, wyszedł idealny! Nie tylko sama warstwa” sernikowa”, ale po prostu całość: słodki, daktylowy spód, kremowy środek z dodatkiem mango, domowa galaretka ze świeżego mango i pomarańczy. Dla kogoś, kto tak jak ja uwielbia bezserniki, to ciasto będzie bajeczne!

Dodam tylko, że ciasto nie ma cukru ani jego zamienników, jest zdrowe, naturalnie słodkie, zrobione z pełnowartościowych, składników jak owoce i orzechy, a dodatkowo nie zawiera popularnych alergenów takich jak gluten, mleko, jajka, soja czy kakao.

 

Przepis na nernik mango:
(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, bez cukru, paleo, wegańskie)

porcja: ⌀ 16-18 cm
czas: 40 min. + chłodzenie

 

Składniki:

  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych (lub mąki owsianej)
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 1/2 puszki śmietanki kokosowej (lub twarda część z 1 puszki mleczka kokosowego wstawionego na noc do lodówki*)
  • 1 duże mango
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny)
  • szczypta kurkumy (można pominąć)

*Jeśli używasz mleczka, nie może mieć w składzie zagęstników takich jak guma guar, inaczej twarda, śmietankowa część się nie rozwarstwi). Więcej o “nabiale” kokosowym przeczytasz TUTAJ.

 

Przygotowanie:

SPÓD

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na 30 min. Po tym czasie zmiksuj je z płatkami owsianymi (lub mąka owsianą).

Przygotuj foremkę, najlepiej tortownicę, wyłóż jej spód papierem do pieczenia i zamknij obręcz. Wylep spód masą daktylowo-owsianą i włóż do zamrażalnika na czas przygotowania kolejnej warstwy.

MASA “SERNIKOWA”

Zalej orzechy nerkowca wodą i odstaw na min. 4, a najlepiej 8 godz. Po tym czasie odsącz nerkowce i zmiksuj je na gładko razem z połową mango i łyżką soku z cytryny.

2 łyżeczki agaru lub żelatyny namocz w dwóch łyżkach wody.

Śmietankę kokosową przełóż do rondelka i podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, bez doprowadzania do wrzenia. Do gorącej śmietanki dodaj spęczniały agar i wymieszaj energicznie do całkotego rozpuszczenia.

Śmietankę z garem zmiksuj na z masą nerkowce-mango na gładki krem. Wyciągnij foremkę z zamrażalnika i wlej na spód przygotowany krem/warstwę sernikową. Włóż ponownie do zamrażalnika na czas przygotowania galaretki.

GALARETKA

1 łyżeczkę agaru (lub 2 żelatyny) zalej 1-2 łyżkami wody do napęcznienia.

Wyciśnij sok z całej pomarańczy i podgrzej go w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącego soku dodaj agar i energicznie wymieszaj. Na koniec zmiksuj sok z drugą połówką mango i odrobiną kurkumy (nadaje łądny kolor, ale nie jest zupełnie wyczuwalna w cieście).

Wyciągnij “sernik” z zamrażalnika i wlej na wierzch przygotowaną galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki na min. 1h.

Smacznego!

 

Wskazówki:

  • Jeśli nie spieszy Ci się z przygotowaniem ciasta i robisz poszczególne warstwy z większym odstępem czasowym (ponad 30 min.), nie wkładaj ich do zamrażalnika, tylko do lodówki.
  • Ciasto przechowuj w lodówce.
  • Z podanych ilości składników wychodzi małe ciasto o średnicy 16-18 cm, dla większych średnic polecam pomnożyć ilości o 1,5 lub 2.

 

(Visited 249 times, 2 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *