facebook instagram pinterest

Babeczki z kremem kokosowo-bananowym i owocami lata, bez pieczenia (bez glutenu, paleo, wegańskie)

Babeczki z kremem kokosowo-bananowym i owocami lata, bez pieczenia (bez glutenu, paleo, wegańskie)

Babeczki daktylowo-orzechowe bez pieczenia z krem kokosowo-bananowym i owocami lata, czyli te małe cudeńka jest super opcja na zdrowy deser na lato. Nie powiem, żeby to był jeden z tych prościutkich przepisów, gdze po prostu wszystko się ze sobą miksuje i wrzuca do piekarnika, ale dla sprawnych rąk deserki te nie powinny być specjalnym wyzwaniem. A warto, bo robią wrażenie na gościach, również tych najmłodszych. Deser jest idealny dla wszelakich alergików, bo nie zawiera najpopularniejszych alergenów takich jak gluten, mleko, jajka, soja, kakao czy orzeszki ziemne, ale smakuje również “wszystkojedzącym” – sprawdzone info 🙂 No i nie wymaga odpalania piekarnika, więc tym bardziej polecam!

 

Przepis na babeczki (tartaletki) z kremem i owocami lata:
(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, bez cukru, paleo, wegańskie)

porcja: 10 szt. 
czas: 60 min

 

Składniki (na ok. 10 szt.)

  • Spód:
  • 180 g suszonych daktyli
  • 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe lub zmielić w młynku do kawy)
  • 50 g mąki kokosowej
  • Nadzienie:
  • 1 puszka śmietanki kokosowej (lub twarda część z 2 puszek mleczka kokosowego wstawionych na noc do lodówki*)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka agaru, ew. 2 łyżeczki żelatyny
  • garść truskawek i borówek lub innych owoców leśnych

*Jeśli używasz mleczka, nie może mieć w składzie zagęstników takich jak guma guar, inaczej twarda, śmietankowa część się nie rozwarstwi). Więcej o “nabiale” kokosowym przeczytasz TUTAJ.

 

Przygotowanie:

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na 30 min. Po tym czasie odsączone daktyle zblenduj na gładko, dodaj do nich zmielone migdały i mąkę kokosową, wymieszaj Jeśli masa jest wciąż zbyt mokra i lepka, dodaj więcej maki kokosowej.

Przygotuj formy do muffinek. Najlepiej sprawdzą się tu foremki silikonowe, będzie z nich najłatwiej wyjmować uformowane bazy do babeczek. W przypadku innych foremek polecam posmarować je olejem kokosowym i obsypać mąką kokosową lub zmielonymi migdałami.

Foremki wylep gotową masą daktylowo-orzechową tak, aby spód i brzegi nie były zbyt cienkie – lepiej zrobić ciut za grube niż za cienkie, które przepuściłyby masę. Wylepione foremki włóż do zamrażalnika na czas przygotowania kremu.

Agar (lub żelatynę) namocz w dwóch łyżkach wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Śmietankę kokosową przełóż do rondelka, dodaj agar. Gotuj 3-5 min do rozpuszczenia się agaru, ale nie zagotuj.

Dodaj do śmietanki banan i zmiksuj na gładko. Odstaw do lekkiego przestygnięcia (ale nie do zupełnego wystygnięcia, bo agar szybko tężeje).

Wyciągnij babeczki z zamrażalnika i delikatnie wyciągnij je z foremek. Lekko przestygnięty krem wlej do wnętrz babeczek. Wstaw do lodówki na najniższą (najzimniejszą) półkę na min. 1h, po czym udekoruj je sezonowymi owocami.

 

Wskazówki:

  • Zwilżonymi dłońmi łatwiej wylepia się foremki.
  • Bez agaru (lub żelatyny) krem też wyjdzie, ale nie będzie tak zbity, jak ten utwardzony substancją żelującą, co może być problematyczne w bardzo ciepłe dni.
  • Odpowiadając z góry na kilka wcześniejszych pytań: mąka kokosowa to po prostu zmielony, wysuszony miąższ kokosa i spokojnie można spożywać ją na surowo 🙂
  • Aby zmieścić więcej owoców w babeczce, można zanurzyć je już w momencie wlewania kremu do bazy babeczek, zastygną razem z kremem.
  • Z podanego przepisu można również zrobić tartę, zamiast babeczek.

 

(Visited 357 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *