facebook instagram pinterest

Mazurek z czekoladą i porzeczkowo-malinowym nadzieniem, bez pieczenia (bez glutenu i nabiału)

Mazurek z czekoladą i porzeczkowo-malinowym nadzieniem, bez pieczenia (bez glutenu i nabiału)

Mazurek z konfiturą porzeczkową, malinami i z polewą czekoladową brzmi może skomplikowanie, ale jest to moja propozycja dla Was na mazurek last minute – bo to ciasto robi się ekspresowo! Zresztą, powstało na totalnym spontanie, gdy wczoraj po pracy w ostatniej chwili zdecydowałam, że jednak upichcę coś przed świątecznym wyjazdem, a wyjeżdżać miałam dwie godziny później. Wykorzystałam składniki, które miałam w domu i moc zamrażalnika 😉 I wyszło coś super fajnego: orzechowo-daktylowy spód z chrupiącą warstwą czekolady, kryjącą pod sobą owocowe nadzienie – coś na kształt nadziewanej, kupnej czekolady, tylko oczywiście zdrowsze i bez cukru 🙂 Zadowolona z efektu zrobiłam kilka zdjęć, i tak dzisiaj wrzucam nowy przepis, ze szczególną dedykacją dla wszystkich zabieganych, którzy nie chcą spędzić całego dnia w kuchni. Także jeśli macie wszystkie składniki, pójdzie Wam już z górki.

PS. Taki mazurek można zrobić też jako tartę bez pieczenia, na różne inne okazje 🙂  

 

Przepis na szybki mazurek czekoladowy z nadzieniem porzeczkowo-malinowym

(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, bez jajek, wegański, paleo)

porcja: 22×22 cm., czas: 30 min.

 

 

Składniki:      

     Spód:

  • 200 g daktyli
  • 120 g orzechów włoskich
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g kakao
  • 20 g płynnego oleju kokosowego

    Wierzch:

  • 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (domowej lub dobrej jakości, bez cukru)
  • garść malin (mogą być mrożone), ew. innych owoców leśnych
  • 60-70 g  czekolady gorzkiej, min. 70% 
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki miodu (lub innego słodu)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • do posypania: garść płatków migdałowych (lub kokosowych, lub innej dekoracji)

 

Przygotowanie:

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 min.

Przygotuj papier do pieczenia i ewentualnie formę, w której będziesz wykładać spód (można jej użyć, ale nie ma takiej konieczności, chociaż ułatwia to wylepianie).

Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki na spód, w tym wymoczone i odsączone daktyle. Zmiksuj na lepką masę (nie musi być gładka).

Na papierze wylep spód do mazurka nadając mu dowolny kształt, tak aby brzegi były nieco grubsze. Wstaw do zamrażalnika na 10 min.

W rondelku rozpuść czekoladę z łyżką oleju kokosowego. Wyłącz ogień i dodaj dwie łyżki miodu lub innego słodu.

Wyciągnij spód z z zamrażalnika. Posmaruj go dżemem/konfiturą i zduszonymi widelcem malinami. Polej całość czekoladą. Polej czekoladę “byle jak” dwoma łyżkami mleka kokosowego i zrób wykałaczką lub widelcem “esy floresy” po całej powierzchni.

Na koniec posyp mazurek płatkami migdałowymi lub inną, jadalną ozdobą (np. wiórki lub chipsy kokosowe, skruszone orzechy, płatki róży). Wstaw do zamrażalnika na kolejne 10 min. 

Po wyjęciu z zamrażalnika, już po chwili mazurek jest gotowy do podania. Taki zimny smakuje jeszcze lepiej 🙂 Resztę przechowuj w lodówce.

 

(Visited 240 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *