facebook instagram pinterest

Śliwkowe brownie z batatów (bez glutenu i nabiału)

Śliwkowe brownie z batatów (bez glutenu i nabiału)

Brownie z batatów nie jest nowością wśród fanów zdrowych, alternatywnych ciast. Sama robiłam je wielokrotnie z mojego ulubionego przepisu “z głowy”, ale ostatnio trochę o nim zapomniałam, w poszukiwaniu nowych inspiracji.

O batatowym czekoladowcu przypomniał mi jakiś czas temu znajomy z pracy, a dokładnie jedno z ciast, które przyniósł z okazji swoich imienin. Było to wegańskie, bezglutenowe brownie z batata i suszonej śliwki, naprawdę pyszne. Natchnęło mnie to na zrobienie swojej tego typu wersji, bo zwykle brownie słodziłam zwykle daktylami lub miodem, więc koniecznie chciałam zrobić też wersję śliwkową, która bardzo przypadła mi do gustu. Tym razem zrobiłam wersję bezjajeczną, aby z przepisu mogły skorzystać również osoby, które z różnych przyczyn jajek jeść nie mogą.

Żeby było jasne – przepis jest mój autorski, nie prosiłam kolegi o jego wersję czy wskazówki 🙂 wiedziałąm tylko, że  ciasto było wegańskie, bezglutenowe, na batacie i suszonych śliwkach, dokładniejsze składniki i proporcje są moją inwencją.

Ciasto wyszło pysznie! Wilgotne, czekoladowe, pachnące śliwką. Jeśli jesteście fanami śliwek w czekoladzie, to jest to zdecydowanie coś dla Was 🙂  

 

Przepis na brownie z batatów i suszonych śliwek

(bez glutenu, wegańskie, paleo, bez jajek, bez cukru)

porcja: 23×28 cm., czas: 30 min. + pieczenie

 

  Składniki:

  • 1 kg batatów – dwie duże sztuki (ważone przed obraniem)
  • 300 g suszonych śliwek
  • 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, min. 70%
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 g mąki kasztanowej (we wskazówkach podaję alternatywy)
  • 30 g (4 płaskie łyżki) kakao

 

Przygotowanie:

Śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 min.

Bataty obierz, pokrój i ugotuj na miękko.

Do rondelka wlej mleko kokosowe, dodaj połamane kostki czekolady i podgrzej do rozpuszczenia się czekolady.

Zmiksuj na gładko mokre składniki: ugotowane bataty, rozpuszczoną czekoladę z mlekiem kokosowym oraz odsączone śliwki.

Do mokrych składników dodaj kakao i (koniecznie) przesianą mąkę. Zmiksuj ponownie.

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie 23×28 cm) i piecz ok. 45-50 min w 180 st.

Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do stężenia na 10-15 min. 

 

Wskazówki:

  1. Jak przystało na brownie, konsystencja ciasta jest raczej musowa, wilgotna. niż bardzo zbita. Jeśli wolelibyście bardziej zbitą wersję, dodajcie więcej mąki, aż do uzyskania preferowanej konsystencji.
  2. Wiem, że wiele osób nie ma łatwego dostępu do mąki kasztanowej, ale uwierzcie mi, warto ją zamówić sobie od czasu do czasu, bo jest genialna 🙂 Ja swoje mąki bezglutenowe zamawiam w marketbio.pl i polecam ten sklep. Jeśli jednak nie macie chęci ani możliwości kupienia kasztanowej, poniżej podaję alternatywy, które powinny się sprawdzić w tym brownie:
  • mąka owsiana
  • mąka gryczana z ziemniaczaną (pół na pół)
  • mąka gryczana z ryżową (pół na pół)
  • mąka z brązowego ryżu (ryżowa pełnoziarnista)
  • mąka z sorgo
  • mąka teff
  • mąka z quinoa

  Mam nadzieję, że Wam też wyjdzie super <3 Smacznego!

 

(Visited 344 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *