facebook instagram pinterest

Pulled turkey, czyli wolnopieczone, szarpane mięso z indyka

Pulled turkey, czyli wolnopieczone, szarpane mięso z indyka

Wolnopieczone mięso z indyka to już drugi przepis na blogu z wykorzystaniem wolnowaru. Standardowo, danie można zrobić też w piekarniku, podobnie jak w przepisie na pulled beef, jednak naprawdę gorąco zachęcam do kupna wolnowaru (slowcookera), gdyż jest to ogromna oszczędność prądu (=kosztów) i czasu (no chyba że macie thermomix, w nim też podobno można tak samo dobrze przygotować wolnopieczone mięso – tak słyszałam 🙂 ). 

Danie robi się prawie samo, np. gdy śpicie, w bezpieczny sposób, dodatkowo zachowuje więcej smaku aromatu, ale i wartości odżywczych. Pierś z indyka, w przeciwieństwie do łopatki wołowej, z której zwykle robię szarpaną wołowinę, nie ma prawie tłuszczu, dlatego w przepisie znajdziecie bardziej “wodnistą” marynatę i więcej oliwy, które rekompensują brak naturalnego tłuszczu. Piekąc mięso bez niej mogłyby wyjść Wam wióry. Natomiast mięso z poniższego przepisu, z podaną marynatą z oliwą, wychodzi pysznie soczyste.

Jeśli macie już wolnowar, tym bardziej zachęcam Was do spróbowania pulled turkey, jeśli nie, odwiedzenia allegro i poszukania tego fantastycznego sprzętu w dobrej cenie 😉  

 

Przepis na pulled turkey, wolnopieczone, szarpane mięso z indyka

(bez glutenu, bez nabiału)

porcja: ok. 4 os., czas: 10 min. + marynowanie + pieczenie

 

  Składniki:

  • 800 g piersi z indyka

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli nierafinowanej (himalajskiej/morskiej/kłodawskiej)
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

 

Przygotowanie:

Zmieszaj wszystkie składniki marynaty. Pokrój mięso na kilka mniejszych kawałków, włóż do naczynia wolnowaru, zalej marynatą. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na min. 30 min.

Po tym czasie wyjmij naczynie i wstaw do wolnowaru na 8 godz. w trybie low, najlepiej więc zostawić go na całą noc. Po ośmiu godzinach mięso będzie już kruche i upieczone.

Ostrożnie, używając dwóch widelców, poszarp mięso na małe kawałki, wymieszaj je dobrze z sosem i marynatą i zostaw w wolnowarze na kolejne 10 min.

Tak przygotowane mięso można podawać na wiele sposobów, z sałatką, we wrapie, z frytkami warzywnymi czy w postaci burgera (np. w takiej bułce). Na zdjęciu podane z rukolą i frytkami z batatów.

 Wskazówki: -> Mięso, odgrzane następnego dnia np. na patelni, smakuje równie dobrze, więc spokojnie można zrobić dużą porcję (w przepisie składniki na ok. 4 porcje).

Smacznego!

 

(Visited 408 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *