facebook instagram pinterest

Naleśniki ryżowo-kokosowe (bezglutenowe)

Naleśniki ryżowo-kokosowe (bezglutenowe)

      Naleśniki bezglutenowe można robić na nieskończenie wiele sposobów i używając przeróżnych mąk. Lubię tworzyć  coraz to nowe kombinacje i sprawdzać, w którym wydaniu smakują mi najlepiej. Dotychczas najczęściej robiłam naleśniki kasztanowe lub kokosowe, ale chciałam wymyślić coś nowego, szczególnie dla czytelników bloga, tak aby wykorzystać bardziej dostępną mąkę, ale też nie bazując zupełnie na kokosowej, która jest dla wielu osób problematyczna, ze względu na swoją kruchą strukturę. No i oczywiście naleśniki wciąż miały być smaczne, miękkie i nierozpadające się 🙂

Naleśniki ryżowo-kokosowe spełniły te wymagania. Bazują na niedrogiej i dostępnej mące ryżowej, a kokosowa stanowi tylko jej dodatek, bardzo fajnie dopełniając ją w smaku. Dosłodzone miodem, smakiem przypominają mi trochę gofry, ale może to tylko moje skojarzenie 😉 koniecznie spróbujcie sami!

 

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej i kokosowej

(bez glutenu, bez mleka, bez laktozy)

porcja: 4-6 szt. czas: 3-5 min.

Składniki:

  • 150 g (1 szklanka) mąki ryżowej
  • 20 g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 250 ml (1 szklanka) mleka ryżowego lub ryżowo-kokosowego
  • łyżka miodu
  • dwie szczypty soli himalaskiej
  • olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski i ubijaj ok. minuty. Dodaj mleko roślinne, przesiane mąki, miód i sól i zmiksuj na gładka masę. 

Rozgrzej tłuszcz na patelni (wystarczy odrobina przed każdą porcją) i smaż z obu stron cienkie naleśniki (tak samo jak przy tradycyjnych).

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

(Visited 500 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *