facebook instagram pinterest

Makaron ryżowy z boczniakami i tofu w tajskim stylu

Makaron ryżowy z boczniakami i tofu w tajskim stylu

     

Nie jest tajemnicą, że jestem fanką kuchni azjatyckiej, w tym tajskiej, i że często takiego typu dania lądują na moim talerzu. Stąd też duża chęć eksperymentowania z tajskimi smakami, czego owocem jest mój kolejny, ten oto przepis na piekielnie aromatyczny makaron z boczniakami i tofu.

Przyznaję, że pomysł wykorzystania boczniaków w tajskim stylu był inspirowany przez przepis Marty z Jadłonomii. Cała reszta była już moją inwencją, która wyszła świetnie już za pierwszym razem i od razu chciałam podzielić się z Wami tym pomysłem na aromatyczny obiad czy lunch. 

Nie zrażajcie się, jeśli przepis na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany lub z długą listą zakupów. Wszystko powinniście znaleźć w najbliższym hipermarkecie typu Carrefour czy Auchan.

Nie przedłużając – jeśli lubicie tajskie smaki to szczególnie zapraszam, jestem pewna, że nie pożałujecie 🙂

 

Przepis na boczniaki z tofu z makaronem ryżowym w tajskim stylu:

(bez glutenu, bez nabiału, bez jajek)

porcja: 2 os.
czas: 25 min.

Składniki:

  • 400 g (1 opakowanie) makaronu ryżowego o dowolnym kształcie
  • 300 g boczniaków
  • 180 g (1 kostka) tofu wędzonego
  • 100 g kiełków bambusa
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
  • garść tajskiej bazylii (w razie braku można pominąć)
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

          Sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego (używam bezglutenowego)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z 3/4 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

 

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki. Szalotkę pokrój w piórka, imbir w cienkie paseczki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przełóż wszystko do jednej miseczki.

Boczniaki pokrój w paski a tofu w kostkę.

Zmieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu.

Zagotuj wodę do makaronu i gotuj makaron parę minut krócej, niż jest to wskazane na opakowaniu (ja gotowałam 4 minuty zamiast 6-8) ze względu na to, że makaron będzie jeszcze dosmażany na patelni w późniejszym kroku. 

 

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Podsmaż szalotkę, imbir i czosnek do zarumienia. Następnie dorzuć boczniaki i tofu i podsmażaj kolejna minutę. Zmniejsz ogień, dorzuć kiełki, tajską bazylię (jeśli używasz) i ugotowany makaron i wlej sos. Smaż kolejne kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje i dobrze połączy się ze wszystkim składnikami. 

Danie dobrze smakuje z kolendrą 🙂 Smacznego!

 

(Visited 948 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *