facebook instagram pinterest

Gorąca czekolada (bez mleka i cukru) – gotowa w 3 minuty

Gorąca czekolada (bez mleka i cukru) – gotowa w 3 minuty

Ostatnio dopadło mnie przeziębienie, które wyleżałam w łóżku z brakiem apetytu. Po kilku dniach odczułam jednak brak pożywnych posiłków i zachciewało mi się różnych dziwnych rzeczy, w tym pizzy (na szczęście nie uległam) i tak zwanego “kakałka” z dzieciństwa, które nazywaliśmy w tamtych czasach dostojnie gorącą czekoladą. Taką słodycz postanowiłam sobie przygotować z najprostszych trzech składników, o których już wiedziałam że smakują razem idealnie: mleko kokosowe, banan i kakao.

Z takiego połączenia korzystałam zwykle, gdy chcę zrobić jakiś mus albo szybki, zdrowy deserek i nie próbowałam go jeszcze na ciepło, więc okazja była idealna, żeby spróbować czegoś ciut nowego, a raczej starego w nowej odsłonie.

A skoro przepis jest już na blogu to pewnie domyślacie, że wyszedł na tyle dobry, że chciałam się nim podzielić. Taka czekolada na gorąco to ekstra opcja dla omijających cukru czy alergenów, ale również super opcja na zdrową słodycz dla Waszych pociech, jeśli takie macie 🙂 Bo to “kakałko” jest pyszne, słodziutkie, a bez żadnego cukru czy dosładzacza, kremowe, mimo że bez nabiału. A i jest gotowe zaledwie w kilka minut 🙂

 

Przepis na domową gorącą czekoladę bez cukru

(bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, paleo, wegańska)

porcja: 1 os.
czas: 3-5 min.

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładko. Podgrzewaj w rondelku kilka minut cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej temperatury. Przelej do kubka i podawaj od razu. Smacznego!

Wskazówki:

  • Kiedy czekolada zacznie stygnąć i nie będzie mieszana, na wierzchu może pojawić się coś na kształt kożucha, ale można go ponownie zblendować.
  • Podane proporcje starczą na jeden duży kubek.

 

 

 

(Visited 787 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *