facebook instagram pinterest

Kurczak w dyniowym sosie curry

Kurczak w dyniowym sosie curry

Dyniowe curry jest moim kolejnym pomysłem na wykorzystanie dyni, tym razem w rozgrzewającej wersji obiadowej. Ostatnio namiętnie przygotowuje je na obiad i powiem krótko – jest przepyszne. W przeciwieństwie do większości przepisów tego typu, dynia nie występuje w kawałkach, ale tworzy gęsty, kremowy sos, czyli tak jak lubię najbardziej i mam nadzieję, że taki pomysł i Wam przypadnie do gustu. A jeśli lubicie dynię i kuchnię indyjską, jest to na pewno pozycja dla Was (ale innych też zachęcam do próbowania 🙂 )

W przepisie użyłam żółtej, najłagodniejszej pasty curry, która nie sprawia, że danie nie jest bardzo pikantne (oprócz tego dynia i mleko kokosowe jeszcze bardziej łagodzą smak), więc będzie odpowiednie również dla osób, które nie lubią zbyt ostrych smaków. Jest natomiast wyraziste, aromatyczne i rozgrzewające. Dodałam garść liści szpinaku, który akurat miałam w lodówce, ale można pominąć ten dodatek. I ostatnia uwaga – zamiast kurczaka można wykorzystać np. podsmażne tofu, jeśli ktoś ma ochotę na wersję bezmięsną. Naprawdę polecam!

Przepis na dyniowe curry z kurczakiem

(bez glutenu, bez nabiału, paleo)

porcja: 2 os.
czas: 25 min. + marynowanie

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka (z wolnego wybiegu, zagrodowego)
  • 250 g (nieco ponad szklanka) upieczonej dyni – purée
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • garść szpinaku (opcjonalnie)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (używam Mae Ploy, ma b.dobry skład)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego (ew. można zastąpić innym słodem)
  • sok z połowy cytryny
  • niecała łyżeczka soli (polecam nierafinowaną, np. himalajską, kłodawską, morską)
  • 1 łyżka tłuszczu so smażenia (masło lub olej koko)

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z pastą curry i łyżką mleka kokosowego i odstaw do lodówki na min. 30 min, a najlepiej kilka godzin.

Posiekaj drobno cebulkę, czosnek przecisnij przez praskę. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Podsmażaj cebulę i czosnek do zarumienia. Następnie dodaj zmarynowane kawalki kurczaka i podsmażaj dalej, aż mięso się zetnie.

Zmiksuj blenderem na głądką masę dynię, mleko kokosowe, wodę, imbir, kurkumę i sól. Sos wlej do patelni i podsmażaj kilka minut. Dodaj do sosu liście szpinaku, jeśli używasz.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i ostrożnie skosztuj, czy danie wymaga jeszcze dosolenia.

Curry najlepiej smakuje z ryżem basmati lub solo. Gotowe danie można posypać kolendrą, tajską bazylią lub odrobiną świeżo startego imbiru. Smacznego!

Wskazówki:

Użyłam gęstego mleczka kokosowego Real Thai o zawartości kokosa 85%. Jeśli używacie mniej gęstego, np. 60%, użyjcie 400 ml mleka zamiast 300 ml mleka + 100 ml wody, jak podano w przepisie (więcej o rodzaju mleka kokosowego poczytacie TUTAJ).

(Visited 243 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *