facebook instagram pinterest

Mleko, mleczko, śmietanka kokosowa.. czym sie różnią, jakie wybrać, gdzie kupić?

Mleko, mleczko, śmietanka kokosowa.. czym sie różnią, jakie wybrać, gdzie kupić?

Nie bede ukrywać, że najczęściej używanym przeze mnie zamiennikiem nabiału, przez to również najczęściej pojawiającym się na blogu, są produkty z kokosa. Mleko/mleczko i śmietanka kokosowa bardzo pasują do moich dań na słodko ale i na słono (np. curry), a odpowiednio użyte dają pożądany przeze mnie efekt.

Dlaczego tak bardzo lubię akurat produkty z kokosa? Przez walory smakowe, zdrowotne, a również strukturę – gęstą i kremową. Dodatkowo, kokos nauralnie sam w sobie ma część wodną oraz oleistą, więc w porównaniu do orzechów czy ryżu, prościej przetworzyć go na olej czy mleko. I wydaje mi się, że łatwiej jest znaleźć w sklepie dobrej jakości mleko kokosowe o czystym składzie, niż np. mleko orzechowe czy inne.

Ale skupiając się już na temacie. Wpisem tym chciałabym wyjaśnić dokładniej pojęcia MLEKA/MLECZKA i ŚMIETANKI KOKOSOWEJ, oraz przy okazji NAPOJU KOKOSOWEGO, jakie kupować, gdzie kupować, czym się róznią, zastosowanie. Mam nadzieję, że tym postem uda mi się odpowiedzieć na Wasze najczęstsze pytania odnośnie produktów, których używam w swoich przepisach i że może posłuzyć Wam za stałą ściągawkę.

 

1. MLEKO I MLECZKO KOKOSOWE (coconut milk)

Często słyszę pytanie czym różni się mleko kokosowe od mleczka, więc odpowiadam – w teorii niczym. Są to dwie nazwy dla angielskiego odpowiednika coconut milk. Mleko kokosowe powinno być z natury gęste, kremowe, z zawartością ekstraktu z kokosa min. 60% (a najlepiej 80-85%) = zawartość tłuszczu ok 20%. Jakby się uprzeć, możnaby było nazwać mlekiem to pierwsze, a mleczkiem to drugie, o wyższym udziale kokosa, ale koniec końców każdy używa różnych nazw. Czasami niektórzy nazywają mlekiem kokosowtym to, co jest tak naprawdę napojem, ale to błędna nazwa, o tym będzie niżej, w punkcie drugim.

Dobrej jakości mleko powinno zawierać w składzie tylko kokos/ekstrakt z kokosa i wodę. Żadne zagęstniki nie są tu potrzebne. Oczywiście jeśli musisz kupić juz mleko koko i nie widzisz żadnego o idealnym składzie, wybierz po prostu to, które skład ma najkrótszy, najlepiej żeby to był jakiś maksymalnie jeden dodatek, jeśli jest więcej to cóż.. może lepiej nie kupować w ogóle 😉

 

Które mleko polecam?

Mój absolutny nr 1 to mleko kokosowe marki Real Thai. Ma super skład i przystępną cenę, można go kupić zarówno w puszcze jak i duzym i mniejszym kartonie. Tego właśnie mleka używam zwykle do moich przepisów.

 

  • Skład: ekstrakt z kokosa 85%, woda; jest więc dosyć gęste i wydajne.
  • Cena: 12,50-15  zł za litrowy karton
  • Dostępność: Sklepy ze zdrową żywnością (internetowe i stacjonarne), Kuchnie Świata, niektóre hipermarkety (alejka z kuchnią azjatycką). Mleko jest dostępne również w puszkach i mniejszych kartonikach.

 

 

 

Inne polecane przeze mnie marki z naturalnym składem to:


Aroy-D
–  Skład: ekstrakt z kokosa 60%; jest więc mniej gęste. Dostępne w puszkach i kartonach, łatwe do kupienia w hipermarketach, również w sklepach ze zdrową żywnością.

 

 

 

 

enerBio (Rossmann) – Skład: orzechy kokosowe 65% (z ekologicznie kontrolowanej uprawy), woda. Dostępne tylko w puszce, tylko w sklepach Rossmann.

 

 

 


Terrasana – skład: ekologiczny ekstrakt z miąższu kokosa 80%, woda. Dostępne tylko w puszce. Do kupienia głównie w sklepach ze zdrową żywnością stacjonarnych i online.

 

 

 

2. NAPÓJ KOKOSOWY

Jak wspomniałam, mleko kokosowe łatwo jest pomylić z NAPOJAMI KOKOSOWYMI, które są duuużo rzadsze i często mają tez dłuższy skład i różne dodatki. Napój kokosowy niestety może być mylnie nazwany przez producenta “coconut milk”, albo będzie takie wrażenie sprawiał wyglądem, nazwą. Dlatego tak ważne jest, żeby zawsze czytać skład, bo to on jednoznacznie pokazuje nam, że mamy do czynienia z napojem, a nie mleczkiem, a oto przykłady:

Ecomil: woda, mleko kokosowe(8,5%), syrop z agawy(4,5%), skrobia z tapioki, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy, sól morska

Alpro: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy* (*=substancje wzbogacające), stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy*(*=substancje wzbogacające) (B12, D2), aromaty.

Jak widzicie, mleko kokosowe jest tylko jednym ze składników takiego produktu, a na pierwszym miejscu jest woda, znaczy to że mówimy o NAPOJU. Osobiście nie polecam z czystym sumieniem takich napojów, mają zbyt długi skład, niepotrzebne dodatki. Jeśli chcemy uzyskać naturalny napój kokosowy lub rzadsze mleko kokosowe, wystarczy rozcieńczyć dobrej jakości z wodą, lub wodą i innym mlekiem roślinnym (np. ryżowym), i ew. samemu dodać jakieś naturalne dodatki. Oczywiście znajdziecie też napoje o dobrym składzie, np. Natumi o składzie:

woda, ryż*(13%), mleczko kokosowe*(6%), sól morska, naturalny aromat*, * składniki pochodzące z upraw ekologicznych),

więc jak zawsze, trzeba tylko czytać etykiety.

 

3. ŚMIETANKA KOKOSOWA (coconut cream)

Przechodzimy w końcu do śmietanki kokosowej, coconut cream, z którą najczęściej są największe zawirowania, więc postaram sie wytłumaczyć ten produkt jak najlepiej 🙂

Śmietanka kokosowa to bardzo podobny produkt do mleczka kokosowego, tylko ma wiekszą wartość kokosa, jest więc to produkt bardzo gęsty, bardziej zbity i kremowy. Mozna go kupić już gotowy w puszce pod nazwą coconut cream (lub wydobyc z mleczka kokosowego, o tym zaraz).

I tutaj znowu moim faworytem jest Real Thai. Skład śmietanki to: ekstrakt z kokosa 95%, woda; zawartośc tłuszczu 29%. Śmietankę kupuję w Kuchniach świata, jest dostepna tylko w puszcze.

 

Śmietankę kokosową możemy uzyskać również wstawiając puszkę zwykłego mleczka kokosowego na noc do lodówki. Dobrej jakości mleko (tzn. bez zagęstników i dodatków), pod wpływem niskiej temperatury, oddzieli gęstszą część od wodnistej, w ten sposób z mleczka otrzymujemy śmietankę kokosową i wodę kokosową. Zaraz po otwarciu puszki zobaczymy właśnie śmietankową, stwardniałą część, natomiast pod nią będzie pływała woda. Jeśli więc nie macie okazji kupna już gotowej śmietanki kokosowej, zawsze można wydobyć taką z mleczka, a pozostałą wodę kokosową użyć np. do koktajli.

Śmietankę kokosową, schłodzoną w lodówce, można też ubić na bitą śmietanę.

 

Podsumowując:

  • mleko i mleczko kokosowe to 60-85% kokosa + woda, jest naturalnie gęste;
  • napój kokosowy jest rzadki, w składzie na pierwszy miejscu ma wodę, a mleko/mleczko kokosowe jako jeden ze składników;
  • śmietanka kokosowa to bardzo gęsty produkt i zawiera 95% kokosa;
  • śmietankę kokosową można uzyskać również schładzając mleczko kokosowe w lodówce.

 

Mam nadzieję, że udało mi się przybliżyc Wam rożnice i zastosowanie tych konkretnych produktach kokosowych, jeśli macie jeszcze jakieś pytania, śmiało piszcie w komentarzu.

 

 

Zdjęcie główne zostało pobrane z banku zdjęć www.pexels.com.

(Visited 2 413 times, 21 visits today)


4 thoughts on “Mleko, mleczko, śmietanka kokosowa.. czym sie różnią, jakie wybrać, gdzie kupić?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *