facebook instagram pinterest

Pasta z dyni i suszonych pomidorów

Pasta z dyni i suszonych pomidorów

Pasty kanapkowe i wszelakie domowe smarowidła darzę wielką miłością. Można je przyrządzać na tak wiele sposobów i maczać w nich można tyle fajnych rzeczy: słupki z warzyw, domowe frytki, zwykłe wafle ryżowe, no i przede wszystkim świeżo upieczony, domowy chleb gryczany. Pasty i hummusy sprawdzą się świetnie np. na domówkę czy w ogóle kiedy przychodzą do Was goście. U mnie, przy okazji moich ostatnich urodzin, moje trzy smarowidła (pasta z bakłażana, z papryki, i trzecia o której mowa w tym wpisie) i domowy chlebek zrobiły tak dobre wrażenie, że nie dość że przyćmiły tort, to zachęciły mnie do szybkiego podzielenia się przepisem na blogu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo jak moim bliskim 🙂

Przygotowanie jest szalenie proste. Należy zmiksować kilka prostych składników z odrobiną przypraw i cieszyć się pyszną i mega zdrową pastą.

 

Przepis na pastę kanapkową z dyni i suszonych pomidorów

(bez glutenu, bez nabiału, paleo, wegańska)

porcja: 500 ml
czas: 5 min

 

Składniki:

  • ok. 225 g puree z dynii (upieczonej pulpy dyniowej)
  • 6 suszonych pomidorków (odsączonych z zalewy)
  • 120 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę. Dosól i dopieprz do smaku według uznania. Pasta wychodzi dosyć gęsta, jeśli wolisz rzadszą, dodaj więcej passaty i zmiksuj ponownie. Gotowe!

 

(Visited 53 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *