facebook instagram pinterest

Brownie dyniowe z pomarańczą (bezglutenowe)

Brownie dyniowe z pomarańczą (bezglutenowe)

Dynia wciąż rządzi w mojej kuchni. Dodaję ją do prawie wszystkiego i nawet pisząc ten post, mam już kolejny, sfotografowany pomysł na nowy, dyniowy przepis. Co poradzę, dynia jest tak wszechstronna w użyciu, że chcę jak najbardziej wykorzystać jej sezon. A dodatkowo, kupienie i upieczenie jednej, dużej dyni oznacza duuuużą ilość puree dyniowego, który muszę przecież jak najlepiej wykorzystać.

Dzisiaj mam więc dla Was brownie dyni bez glutenu i nabiału. Nie takie zwykle, po prostu czekoladowe, tylko z dodatkowym składnikiem 😉 Dla mnie to brownie jest top! I na pewno będzie top dla osób, które lubią smaki typu czekolada z pomarańczą. Bo za sprawką skórki pomarańczowej i czekolady, otrzymujemy fantastyczne połączenie smaków, natomiast dynia daje nam idealną konsystencję.

Mała uwaga dla osób, które nigdy wcześniej nie piekły brownie. Ten typ ciasta ma bardzo wilgotną, wręcz musową konsystencję, i tak właśnie ma być. Brownie nie jest ani suche ani puszyste. Niektórzy nie lubią takich niskich, wilgotnych ciast, ja akurat absolutnie przepadam. Więc jeśli wyjdzie niskie i mokre, to znaczy, że wyszło dobre, to nie jest zakalec 😉

I ostatnia sprawa, żeby już nie przedłużać. W przepisie użyłam dwóch mąk, gryczanej i kasztanowej, ale wiem, że wiele z Was nie przepada za kasztanową ze względu na cenę i małą dostępność, dlatego też podaję alternatywę, mąkę owsianą. Ostatecznie można dać tylko gryczaną (60g) nie powinna raczej zepsuć smaku, bo i tak dominuje tu czekolada i pomarańcza.

Koniecznie spróbujcie sami! Przepis jest naprawdę prosty 🙂

 

Przepis brownie dyniowe z pomarańczą (ze skórką pomarańczową)

(bez glutenu, bez cukru, bez nabiału)

porcja: 22 cm
czas: 30 min + moczenie i pieczenie

Składniki:

  • 500 g puree z dynii (upieczonej pulpy dyniowej)
  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 30 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki kasztanowej (lub owsianej lub gryczanej)
  • 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej 85%)
  • 30 g (3 łyżki) kakao
  • 30 g (2 łyżki) oleju kokosowego
  • 160 g suszonych daktyli
  • szczypta soli i cynamonu

 

Przygotowanie:

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na min. 30 min. Po tym czasie odlej wodę.

Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę (tylko pomarańczową, biała część jest bardzo gorzka).

Połamane tabliczki czekolady rozpuść z olejem kokosowym w rondelku na małym ogniu.

Wrzuć do miski dynię, skórkę pomarańczową, wymoczone daktyle, wbij dwa jajka i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Wlej rozpuszczoną czekoladę z olejem i zmiksuj ponownie.

Do masy przesiej suche składniki (mąki i kakao), dodaj po szczypcie soli i cynamonu i wymieszaj łyżką lub blenderem/mikserem.

Masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na cieście wyłóż pokrojoną na plasterki pomarańczę, z której została starta skórka. Piecz ok. 45 min w 175 st. Smacznego!

 

Wskazówki:

Użyłam okrągłej foremki o średnicy 22 cm., nada się również nieduża keksówka. Dla większych form polecam dodać o 50% składników więcej.

 

(Visited 89 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *