facebook instagram pinterest

Ciasto kasztanowe ze śliwkami (paleo)

Ciasto kasztanowe ze śliwkami (paleo)

Nadchodząca jesień kojarzy mi się z dynią, figami, rozgrzewającymi daniami, mocniejszymi przyprawami i ciepłym, dopiero wyciągniętym z piekarnika aromatycznym ciastem. Takim ciastem jak to ze śliwkami,  które robiła mama i babcia, puszyste i wilgotne od owoców. Teraz robię swoją, ulubioną bezzbożową i bez cukrową wersję, która jest równie pyszna i aromatyczna, i którą chciałam się dziś z Wami podzielić.

Przepis jest naprawdę prosty, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać śliwki i włożyć do piekarnika. Bo w tym cieście nie jest najważniejszy ani wygląd, ani czy wyrośnie mniej czy bardziej, tylko smak i fantastyczna chrupiąco-wilgotna struktura (no i ten obłędny zapach unoszący się w kuchni, kiedy ciasto się piecze 😉 ).

Jeśli tak samo jak ja lubicie tego typu ciasta z owocami, jest to pozycja obowiązkowa do wypróbowania, szczególnie, że wciąż mamy sezon na śliwki. Tak więc grzejcie piekarniki i do dzieła!

 

Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami

(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, bez cukru, paleo)

porcja: ⌀ 20-22 cm
czas: 30 min + pieczenie

Składniki:

  • 8-10 śliwek (użyłam węgierek)
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody lub bg proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Umyj i osusz śliwki, pokrój na połówki, usuń pestki.

Wbij jajka do miski i miksuj je przez ok. minutę do podwojenia objętości. Dodaj do jajek mleko kokosowe, olej i miód i zmiksuj ponownie.

Wszystkie sypkie składniki przesiej do osobnej miski. Stopniowo dodawaj je do mokrych składników, miksując na niskich obrotach, na samym końcu dodaj sok z cytryny i zamieszaj ponownie.

Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W cieście zanurz śliwki. Piecz w 180 st. (góra-dół) przez ok. 50 min. Gotowe ciasto posyp mąką kokosową (jest to mąką nieskrobiowa, więc można spożywać ją na surowo) lub zmielonym na puder ksylitolem. Smacznego!

 

Wskazówki:

-> Swoje ciasto zrobiłam w okrągłej formie o średnicy 22 cm, nada się też mniejsza foremka lub mała keksówka. Do większych form polecam zwiększyć ilość składników.

(Visited 197 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *