facebook instagram pinterest

Carbonara z makaronem z cukinii

Carbonara z makaronem z cukinii

Carbonara to według mnie jeden z najsmaczniejszych, włoskich makaronów. Uważany jest za bardzo tuczący, ale winę ponosi raczej połączenie z pszenicznym makaronem. Zupełnie inaczej wygląda kwestia, gdy makaron zamienimy na spaghetti z cukinii i takim oto prostym zabiegiem otrzymamy sycące, wartościowe i niskowęglowodanowe danie, które w smaku jest równie pyszne jak oryginał, a dużo lżejsze i zdrowsze. No i podstawą staje się warzywo (przy okazji sezonowe).

Mój przepis tak naprawdę nie różni się prawie niczym od oryginalnej, włoskiej receptury, z wyjątkiem właśnie makaronu. Oto oryginalne składniki sosu:

  • Żółtka od szczęśliwych kurek.
  •  Guanciale, czyli polik wieprzowy, można zamienić też na pancettę, czyli surowy boczek suszony (w Polsce niełatwo dostać dokładnie te wyroby włoskie, więc śmiało sięgajcie po dobrej jakości surowy boczek).
  • Pecorino romano, czyli długodojrzewający ser owczy (spokojnie znajdziecie w hipermarketach). Więc jeśli tak jak ja unikacie nabiału krowiego, ale skusicie się czasami na dobrej jakości ser owczy lub kozi, to tym bardziej polecam wypróbowanie tego przepisu 😉
  • Dużo świeżo i grubo zmielonego pieprzu.
  • Do prawdziwej carbonary nie dodaje się śmietany, może to być jedynie jedna z wariacji tego przepisu.

 

 

Przepis na carbonarę z makaronem z cukinii

(bez glutenu, low carb)

porcja: 2 os.
czas: 20 min

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 100 g boczku lub polika wieprzowego
  • 4 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 50 g pecorino romano

 

Przygotowanie:

Cukinię umyj i za pomocą temperówki lub spirali do warzyw (można też zrobić paski obieraczką, dokładne instrukcje znajdziesz TUTAJ) zrób z niej nitki “spaghetti”. Boczek pokrój na kosteczkę lub kwadratowe plasterki. Żółtka wbij do miseczki, wsyp do nich świeżo starty ser, szczyptę soli i trochę świeżo zmielonego pieprzu

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony boczek, podsmaż chwilę mieszając, aż boczek lekko się zarumieni. Dodaj spaghetti z cukinii i podsmaż kolejne pół minuty.

Zdejmij patelnię z ognia (ważne! inaczej żółtka się za bardzo zetną) i wlej sos żółtkowy. Wymieszaj wszystkie składniki aż sos dobrze oblepi makaron i tylko lekko się zetnie – nie chcemy uzyskać efektu jajecznicy.  Podawaj od razu (zbyt długie trzymanie na patelni gotowego dania może spowodować, że cukinia zacznie puszczać wodę), po nałożeniu na talerz posyp makaron obficie świeżo zmielonym pieprzem, można obsypać dodatkowo pecorino i w razie potrzeby oprószyć solą.

 

Wskazówki:

  • Ser pecorino romano można zupełnie pominąć, jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć nabiału, wtedy danie trzeba dodatkowo dosolić. Ser owczy można też zamienić na inny, dobrej jakości długodojrzewający ser podpuszczkowy, np. parmezan (parmeggiano reggiano DOP, ser krowi wytwarzany z surowego mleka).
  • Polecam również spróbować przepisu w innych wariacjach, z różnymi dodatkami jak oliwki, bazylia czy pomidory suszone.

 

Smacznego!

(Visited 319 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *