facebook instagram pinterest

Tarta malinowa bez pieczenia (bez glutenu, paleo, wegańska)

Tarta malinowa bez pieczenia (bez glutenu, paleo, wegańska)

Tarta malinowa bez pieczenia to jedno z najlepszych słodkości, jakie powstały w mojej kuchni 🙂 Połączyłam mój ulubiony, daktylowo-orzechowy, surowy spód z mocno malinowym kremem i samymi malinami, które swoja droga są w mojej top piątce ulubionych owoców. W cieście mamy więc tylko owoce, orzechy i kokos i zaledwie łyżkę dodatkowego słodu, jest zarówno słodkie i orzeźwiające, no i zdrowe! Bardzo polecam wykorzystać sezon na maliny i uraczyć siebie i bliskich tą zupełnie legalna słodkością, póki mamy jeszcze lato.

 

Przepis na tartę z kremem malinowym bez pieczenia:

(bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, paleo, wegańska)

porcja: ⌀ 22 cm.
czas: 30 min + moczenie + chłodzenie

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 120 g orzechów włoskich
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • pół puszki śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego w lodówce mleczka kokosowego
  • 150 g malin
  • 1 łyżka miodu lub innego słodu
  • 2 łyżeczki agaru lub żelatyny

+ maliny do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przygotowanie zacznij od namoczenia daktyli na 30-60 min. Odsączone daktyle wrzuć do kielicha blendera lub malaksera i zmiksuj z pozostałymi składnikami na spód tarty na lepko-kruchą masę (jeśli nie masz bardzo mocnego blendera, możesz blendować “na raty). Tak przygotowana masą wylep formę do tarty lub tortownicę. Włóż spód tarty do zamrażalnika na czas przygotowania kremu.

Agar lub żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 min. Śmietankę kokosową, słód i umyte maliny zmiksuj na gładką masę. Agar/żelatynę rozpuść w garnuszku na małym ogniu (nie gotuj), przestudź, następnie zmiksuj z kremem malinowym.

Na schłodzony spód tarty wlej malinową masę i włóż do lodówki do stężenia na min 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Przechowuj w lodówce.

 

Wskazówki:

-> Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, proporcję są dobre również na 20 cm i myślę, że powinno udać się również z 24 cm – tu można dodać po kilka daktyli i orzechów więcej 🙂

-> Masa tarty wyjdzie też bez użycia agaru lub żelatyny, jednak przy krojeniu może być problematyczna (będzie się “ciapać), gdyz nie zetnie sie tak dobrze jak ze środkiem żelującym. Dlatego tak ważne jest, żeby dobrze przygotować agar lub żelatyne, tzn. napierw rozpuścić je w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na małym ogniu (użyłam wskazówek z Moje Wypieki).

-> Mleczko lub śmietanka kokosowa nie mogą mieć zagęstników, aby masa mogła stężeć, czyli szukamy takich o składzie: woda i kokos/ekstrakt z kokosa.

 

Smacznego!

(Visited 274 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *