facebook instagram pinterest

Kotleciki z batata, cukinii i marchewki (bezglutenowe)

Kotleciki z batata, cukinii i marchewki (bezglutenowe)

Kotleciki z batata, cukinii i marchewki to tylko jedna z wielu opcji warzywnych kotletów i doskonała okazja na to, żeby wykorzystać tzw. resztki z lodówki. Tak też było u mnie, kotlety powstały, gdy byłam przed większymi zakupami, a z warzyw zostały mi tylko cukinia batat i dwie marchewki. A jako że u mnie prawie zawsze znajdą się i jajka i jakaś mąka bezglutenowa, padło na kotleciki / placuszki warzywne.

Jak zobaczycie w przepisie, do kotletów zdecydowałam się dodać trochę orientalnych przypraw takich jak garam masala, kumin, kurkuma, ponieważ bardzo odpowiadają mi takie smaki. Placuszki wychodzą lekko pikantne i bardzo wyraziste. Jeśli jednak to nie są koniecznie wasze smaki, możecie przyprawić je zupełnie dowolnie, pasuje tu zarówno styl włoski (zioła prowansalskie bazylia, oregano), meksykański (kolendra, chili), jak i absolutna prostota taka jak sól i pieprz i trochę słodkiej papryki.

Takie kotleciki wspaniale nadadzą się do tradycyjnego obiadu typu “kotlet, ziemniaki i surówka”, ale można je jeść również na zimno. Ja na drugi dzień właśnie tak je pałaszowałam, zamiast chleba, zatapiając w domowym guacamole oraz paście z bakłażanów 🙂

 

Przepis na kotlety / placuszki z batata, cukinii i marchewki

(bez glutenu, bez nabiału)

porcja: 10 -11 szt.
czas: 30 min

Składniki:

  • 1 batat
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 80 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub curry)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka soli
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

 

Przygotowanie:

Obierz marchewki, batat, umyj cukinię. Do miski zetrzyj warzywa na grubych oczkach tarki, posyp je łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na 15 min.

Po tym czasie pougniataj starte warzywa w misce, aby lepiej puściły sok, następnie zrób to samo na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ma to zapobiec rozpadaniu się kotlecików podczas smażenia.

Odsączone, starte warzywa wrzuć z powrotem do miski, dodaj do nich jajka, przesiane mąki i przyprawy – te podane w przepisie lub inne według preferencji. Wymieszaj dobrze składniki.

Rozgrzej na patelni olej lub masło. Tłuszczu musi być sporo, aby pokrywał całą powierzchnię patelni, dzięki temu kotleciki dobrze się usmażą (lepiej dodać więcej, i później odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym).

Na rozgrzany tłuszcz nakładaj ciasto – mniej więcej jedną dużą łyżkę ciasta na jeden kotlecik i smaż na w miarę dużym ogniu. Gdy kotleciki się zarumienią na brzegach, przewróć je na drugą stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Wskazówki:

  • Użyłam bardzo standardowych wielkości warzyw, ani małych, ani dużych 🙂
  • Z podanych proporcji wyszło mi 11 kotlecików, jest to porcja dla 3-4 osób.

 

(Visited 387 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *