facebook instagram pinterest

Budyń czekoladowo-miętowy z owocami leśnymi (paleo, wegański)

Budyń czekoladowo-miętowy z owocami leśnymi (paleo, wegański)

Jakiś czas temu, będąc w weekend w domu rodzinnym, w piękny słoneczny poranek, chciałam zrobić sobie budyń czekoladowy, który miałam zamiar połączyć z sezonowymi owocami, których akurat w domu było pod dostatkiem. A wiadomo, mało co tak dobrze komponuje się jak czekolada + owoce leśne <3 Udało mi się znaleźć gorzką czekoladę w kuchni mamy, i radośnie zabrałam się do przygotowania śniadania. Dopiero kiedy dodałam miodu i spróbowałam mojego budyniu, zorientowałam się, że czekolada, której użyłam, była czekoladą miętową 😉 I w taki prosty sposób “odkryłam” budyń czekoladowo-miętowy. Niby nic szczególnego, bo co to za problem dodać inny rodzaj czekolady. Ale gdyby nie moja “pomyłka”, raczej bym na to sama nie wpadła, a budyń ten jest naprawdę warty grzechu 😀 Wkrótce zrobiam go więc ponownie, tym razem zapisując proporcje składników.

 

 

Przepis na pudding/budyń czekoladowo-miętowy

(bez glutenu, bez cukru, paleo, wegański)

porcja: 1 os.
czas: 5 min

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 30 g dobrej jakości gorzkiej czekolady miętowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 2 łyżki miodu lub innego płynnego słodu
  • garść owoców sezonowych: malin, borówek, czereśni, itp.
  • kilka listków miety

 

Przygotowanie:

Mleko wlej do rondelka, dodaj czekoladę i kakao i podrzewaj, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zagotuj zawartość rondelka, zmniejsz ogień i dodaj przesianą mąkę, wymieszaj energicznie trzepaczką, aby uniknąć grudek. Mieszaj kolejną minutę lub dwie, aż budyń zgęstnieje, na samym końcu dodaj miód. Jeśli nie uda się uniknąć grudek, możesz na dodatkowo zmiksować budyń blenderem

Budyń przelej do miski, dodaj do niego wybrane owoce sezonowe i listki mięty (nie tylko do ozdoby, jak najbardziej polecam zjeść 🙂 ). Budyń można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, przed wstawieniem do lodówki należy go tylko przykryć folią spożywczą.

 

Wskazówki:

  • podane proporcje to jedna duża micha budyniu, można podzielić ją na dwie mniejsze porcje deserowe.

 

(Visited 28 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *