facebook instagram pinterest

Thai bowl. Krewetki z ryżem, mango i kolendrą w tajskim stylu

Thai bowl. Krewetki z ryżem, mango i kolendrą w tajskim stylu

Gdy tylko pojawiają się chłodniejsze dni, od razu jest grana u mnie jakaś rozgrzewająca, azjatycka opcja. Czy to curry, czy pikantna zupa z imbirem i kolendrą. Przy ostatnim deszczowym weekendzie wymyśliłam sobie taką o to wyborną tajską michę pełną aromatycznych dobroci, przy okazji zrobiłam szybko zdjęcia, żeby móc podzielić się z Wami przepisem na blogu 🙂

Samo przygotowanie jest bardzo proste, a całość prezentuje się pięknie, kolorowo, i tak samo wspaniale smakuje. Jak przy wszystkich daniach azjatyckich, warto ugotować tu dobrze ryż – na sypko, bo rozgotowany kleciuch nie zrobi tego samego efektu smakowego 😀 (podaję instrukcję jak zrobić to najlepiej).

 

Przepis na thai bowl, tajską miskę. Krewetki, ryż, mango, kolendra i papryka w bezglutenowym sosie sojowym:

(bez glutenu, bez nabiału)

porcja: 2 os.
czas: 20 min

Składniki:

  • ok. 300 g krewetek królewskich (mrożonych lub świezych)
  • 1 szklanka ryżu basmati (lub jaśminowego)
  • 1 mango
  • 1 czerwona papryka
  • garść kolendry
  • 4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego (można pominąć)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (mozna zamienic na słodką paprykę)
  • połówka cytryny
  • sezam do posypania
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Szklankę ryżu wsyp na sitko i przepłucz go obficie pod bieżąco wodą, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Wsyp ryż do garnka, zalej 1 i 1/2 szklanką wody i zagotuj na dużym ogniu. Następnie przykryj garnek, zredukuj ogień i gotuj kolejne 20 min bez odkrywania garnka. Po tym czasie wyłącz ogień, ale nie zdejmuj garnka z kuchenki, ani nie odkrywaj go. Zostaw tak ryż na kolejne 10 min.

W międzyczasie przygotuj krewetki: jeśli używasz mrożonych, wyjmij je wcześniej z zamrażalnika i przepłucz ciepłą wodą. Obierz z pancerza i ogonków. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Dodaj krewetki, 2 łyżki sosu sojowego i paprykę w proszku i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu (ok. kilka minut), aż krewetki się zarumienia i połączą się dobrze z powstałym sosem.

Przygotuj pozostałe produkty: Umyj i pokrój paprykę w cienkie paseczki, a mango w kostkę, przepłucz kolendrę.

Gotowy ryż przełóz do miseczek, oprósz solą i pieprzem. Poukładaj na nim krewetki, paprykę, mango i kolendrę i każdą porcję polej łyżką sosu sojowego, łyżeczką sosu rybnego i odrobiną soku z cytryny. Posyp sezamem. Smacznego!

 

 

 

 

(Visited 123 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *