facebook instagram pinterest

Kremowy “sernik” z nerkowców bez pieczenia (paleo, wegański)

Kremowy “sernik” z nerkowców bez pieczenia (paleo, wegański)

Chyba każdy “bezmleczny” (ale nie tylko) bloger ma u siebie jakąś wersję bezsernika, czyli ciasta a’la sernik, ale bez nabiału – czy to z różnych orzechów, czy z kaszy jaglanej (mój pierwszy bezsernik jaglano-nerkowcowy z polewą czekoladową znajdziecie TUTAJ). Jedną z najbardziej popularnych wersji jest bezsernik zrobiony na bazie orzechów nerkowca. Nerkowce super zachowują się, jako masa “serowa”, łatwo się blendują i są delikatne w smaku, więc można nadać im wybranego smaku.

Chciałam mieć również swoją, dopracowaną wersję takiego “nernika” na blogu, zamarzył mi się taki bardzo kremowy, waniliowy, z orzechowo-daktylowym spodzie bez pieczenia. I taki właśnie wyszedł! Czyściutki w składzie i absolutnie obłędny w smaku. Rozpływa się w ustach!

Kilka wskazówek technicznych: do przygotowania ciasta użyłam małej foremki o średnicy 16 cm. Jak widać na zdjęciach, zarówno spód jak i masa są wystarczająco grube, można więc wykorzystać również 18 a nawet 20 centymetrową tortownicę, sernik będzie wtedy bardziej płaski. Na większe foremki polecam zwiększyć ilość składników o 50% lub 100%.

 

 

Przepis na nernik / bezsernik / sernik z nerkowców bez pieczenia:

(bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, paleo, wegański)

porcja: ⌀ 16 cm.
czas: 30 min + moczenie + chłodzenie

 

Składniki:

Masa:

  • 300 g orzechów nerkowca
  • puszka (400 ml) śmietanki kokosowej (lub stała część z dwóch puszek mleczka kokosowego)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanilii (ostatecznie można pominąć)
  • 2 łyżeczki agaru lub żelatyny

Spód:

  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 40 g wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na noc lub min. 4 godz.

Przygotuj spód: daktyle namocz w gorącej wodzie na 15-30 min. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj z orzechami włoskimi i wiórkami na lepką-kruchą, niekoniecznie gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz i wyklej spód przygotowaną masą. Wstaw do zamrażalnika na czas przygotowania masy.

Agar lub żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 min. Następnie rozpuść w garnuszku na małym ogniu (nie gotuj), przestudź. Do wymoczonych i odsączonych nerkowców dodaj śmietankę kokosową i zmiksuj na gładką masę. Dodaj agar lub żelatynę, ziarenka wanilii, sok z cytryny i słód i zmiksuj ponownie.

Masę sernikową wlej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na min. 2 godz. Dla niecierpliwych: ciasto można tez włożyć na pól godz. do zamrażalnika, aby szybciej stężało, takie zimne jest bombowe w upalne dni 🙂 później przechowuj już w lodówce.

 

Wskazówki:

  • Normalnie zaleciłabym również wymoczenie orzechów włoskich, ale tutaj koniecznie trzeba użyć suchych, niewymoczonych, ponieważ masa na spód zrobiłaby się zbyt wodnista (a raczej tak się właśnie stało za moim pierwszym podejściem 😉 )
  • Jeśli na etapie przygotowywania masy sernikowej spróbujesz jej i stwierdzisz, że jest za mało słodka, oczywiście możesz dosłodzić według preferencji, ale pamiętaj o ważnym szczególe – spód jest już bardzo słodki za sprawą daktyli. Warto więc zostawić mniej słodką masę 🙂

 

 

(Visited 925 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *