facebook instagram pinterest

Sałatka z winogronem, selerem naciowym i pecorino

Sałatka z winogronem, selerem naciowym i pecorino

Sałatki to moja stała kulinarna miłość, bo w tak prosty i szybki sposób (pokroić wszystko i polać dressingiem 😉 ) można przygotować sobie konkretną, zdrową michę tego, co najlepsze i zmieszać te składniki, na które mamy akurat ochotę. A że wariacji sałatek można wymyślać w nieskończność, daje to również ogromne pole do popisu. Niedawno wymyśliłam sobie sałatkę, której przepis znajdziecie poniżej. Od razu wskoczyła do grona moich ulubionych kompozycji, a teraz też na bloga, bo chciałam się podzielić z Wami pomysłem.

W tej sałatce nie ma niczego przypadkowego. Ma idealną, przynajmniej w moim odczuciu, ilość słodyczy, kwasowatości i świeżości. Bazę zielonych, młodych liści możecie dowolonie miksować, ale polecam najbardziej zmieszać takie liście jak rukola, szczaw, roszponka, botwina, młody jarmuż, szpinak baby.

Kilka słów o serze pecorino romano, którego tu użyłam. Jako że nabiału praktycznie nie jadam, to gdy już po coś raz na długi czas sięgam, jest to pełnotłusty, najlepiej długodojrzewający nabiał owczy lub kozi z dobrego źródła. I wtedy właśnie najchętniej wykorzystuję je do sałatek, jako aromatyczny akcent. Jeśli ktoś chce, pecorino można ewentualnie zastapić innym, długodojrzewającym serem, np. parmigiano reggiano lub grana padano, ale to już jest nabiał krowi. Jeśli jednak nie jadacie w ogóle nabiału i tak polecam zrobić wersję bez, sałatka wciąż jest pyszna 🙂

 

Przepis na sałatkę z winogronem, selerem naciowym i pecorino romano z sosem balsamicznym:

porcja: 1 os.
czas: 7 min

 

Składniki:

  • garść młodych zielonych liści (zmieszałam rukolę, szczaw i botwinę, pasuje również szpinak, roszponka, młody jarmuż)
  • łodyga selera naciowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czerwonych winogron
  • kawałek sera pecorino romano
  • świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

Warzywa i owoce umyj i osusz. Pomidorki i winogrono przekrój na pół (z winogron można opcjonalnie usunąć pestki). Seler naciowy pokrój na plasterki.

Na talerzu nałóż kolejno zielone liście, pomidorki, winogrono, seler, posyp świeżo startym pecorino i pieprzem. Zmieszaj ze sobą składniki dressingu i polej nim sałatkę.

Smacznego!

 

(Visited 66 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *