facebook instagram pinterest

Czekoladowy budyń z batata (paleo, wegański)

Czekoladowy budyń z batata (paleo, wegański)

Budyń z batata już od dawna czekał na mojej liście rzeczy do zrobienia i kiedy sobie przypominałam o tym pomyśle, albo nie miałam już batatów w domu, albo spieszyłam się do pracy i nie chciało mi się go obierać i gotować 😉 No ale warto było 🙂 Bo budyń jest dużo lepszy niż się spodziewałam, konsystencja jest tak fajna i gładziutka, że wiem, że będę go robiła często. No i smak jest mega!

Myślę, że ten przepis spodoba się wielu z Was, bo nie tylko jest bardzo prosty w przygotowaniu i w składzie, ale jest też bardzo praktyczny. Może zastąpić śniadanie, a nawet posłużyć jako deserek. W przypadku wersji śniadaniowej ja dodaję sobie jeszcze łyżkę białka konopnego, aby pudding na dłużej sycił. Z kolei jako mus deserowy, poleciłabym dodać tak pół łyżki miodu więcej.

Przepis na czekoladowy budyń z batata:

(bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, paleo, wegański)

porcja: 1 os.
czas: 10 min + 15 min. gotowania batata

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat (ok. 300 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu (lub innego płynnego słodu)

Przygotowanie:

Obierz batat i pokrój go w ćwiartki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok 15 min.).

Ugotowany batat zmiksuj na gładko z mlekiem kokosowym, miodem i kakao. Podaj solo lub z ulubionymi dodatkami – bardzo dobrze pasują tu orzechy jak i owoce sezonowe.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego!

(Visited 240 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *