facebook instagram pinterest

Tarta z kremem i z truskawkami (bez glutenu, paleo)

Tarta z kremem i z truskawkami (bez glutenu, paleo)

Krucha tarta z truskawkami to już klasyk wśród letnich przepisów. Sama czekałam na pierwsze, polskie truskawki, żeby zrobić swoją bezzbożową, bezmleczną i naprawdę zdrową wersję tej tarty z truskawkami.

Tarta jest naprawdę prosta w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Zresztą, sami spróbujcie!

 

 

Przepis na bezglutenową kruchą tartę z kremem i truskawkami:

(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, paleo)

porcja: ⌀ 20-22 cm
czas: 45 min + chłodzenie

 

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 70 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

Wierzch:

  • 200 g śmietanki kokosowej lub puszka mleczka kokosowego (w obu wypadkach schłodzić przez noc w lodówce)
  • garść truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Zagnieć wszystkie składniki, tak jak przy klasycznym, kruchym cieście. Wyłóż ciastem posmarowaną olejem tartownicę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez ok. 15 min w 175 st., aż brzegi mocno się zarumienią. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem: jeśli używasz kremu kokosowego, użyj połowy puszki, 200 g, jeśli mleczka kokosowego użyj tylko twardej, śmietankowej części (bardzo ważne, aby śmietanka lub mleczko kokosowe miały w składzie tylko wodę i kokos, te z różnymi stabilizatorami nie zetną się pod wpływem zimna). Śmietankę ubij krótko mikserem razem z sokiem cytryny i miodem. Odłóż do lodówki, dopóki kruche ciasto nie wystygnie.

Na ostygnięty spód wyłóż krem i umyte, przepołowione truskawki. Możesz dodatkowo ozdobić je listkami mięty lub posypać płatkami migdałów lub kokosa. Wstaw do lodówki na min. godzinę. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

 

 

 

 

 

(Visited 199 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *