facebook instagram pinterest

Panna cotta śmietankowa i kakaowa (paleo, bez nabiału)

Panna cotta śmietankowa i kakaowa (paleo, bez nabiału)

Bardzo lubię małe, proste w przygotowaniu i efektowne deserki. Wiadomo, że muszą być zdrowe i smaczne, ale cenię sobie też te, które są proste w wykonianiu i ładnie sie prezentują, co szczególnie ma dla mnie znaczenie, jeśli podaję je gościom.

Ostatnio chodziło mi po głowie ponowne przygotowanie jakieś wersji panny cotty. Dla tych, którzy nie znają tego klasycznego, włoskiego deseru podpowiem, że tradycyjna panna cotta jest zrobiona na bazie mleka, śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny. W mojej wersji używam mleka kokosowego, które jest idealne w swojej tłustej konsystencji do takich deserów (inne mleko roślinne się tak nie sprawdzi). Użyłam również żelatyny i miodu, ale w wersji wegańskiej mozna je zamienić na inny słód i agar.

Na blogu jest juz jeden przepis na pannę cottę z galaretką porzeczkową, tym razem planowałam zrobić ją w wersji bardziej klasycznej – śmietankową lub kakaową. Początkowo chciałam zrobić i jedna i drugą, a później padło równiez na łączoną wersję, śmietankowo-kakaową. Sami więc zdecydujecie, którą przygotować, a możecie wybrać między czysto-śmietankową, czysto-kakaową, śmietankowo-kakaową i kakaowo-smietankową. Każda z nich powstaje tak samo prosto. Ja najbardziej polecam Wam tę dwukolorową, czas przygotowania jest wprawdzie wydłuzony (trzeba poczekać, aż pierwsza warstwa stężeje, przed wlaniem drugiej) ale efekt jest naprawdę, naprawdę warty zachodu!

 

Przepis na pannę cottę śmietankowo-kakaową:

(bez mleka, bez nabiału, paleo)

porcja: 6 os.
czas: 20 min + chłodzenie

 

Składniki (dla wersji dwukolorowej)*:

  • 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4-6 łyżek miodu
  • 3 łyżki kakao

*W wersji tylko śmietankowej odejmujemy kakao, natomiast w wersji tylko kakaowej podwajamy ilość kakao.

 

Przygotowanie:

Warstwa kakaowa: 2 łyżeczki żelatyny zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody. W rondelku podgrzewamy 400 ml mleka kokosowego z trzema łyżkami kakao. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy energicznie, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki miodu (w zależności, czy wolicie mniej czy bardziej słodką wersję) i mieszamy ponownie do gładkiej, jednolitej konsystencji. Wlewamy do szklaneczek i odstawiamy na conajmniej kilkanaście minut do ostygnięcia, następnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.

Warswa śmietankowa: Przygotowujemy dokładnie tak samo jak wyżej, tylko omijamy kakao.
Wyjmujemy szklaneczki z lodówki, upewniamy się, że warstwa kakaowa jest już ścięta i wlewamy ostudzoną warstwę śmietankową. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kolejne min. 4 godziny (a najlepiej całą noc).

Przed podaniem możemy udekorowac sezonowymi owocami lub listkami mięty. Pannę cottę można przechowywac w lodówce do kilku dni (przykrytą folią).

 

Smacznego!

 

 

(Visited 163 times, 1 visits today)