facebook instagram pinterest

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Odkąd zaczął się sezon na szparagi, jem je namiętnie kiedy tylko uda mi się kupić nowy pęczek. Moja ulubione wersja jest tak naprawdę najprostsza: podsmażam je na oliwie z solą i pieprzem. Uwielbiam też zblanszowane, a nawet surowe, pasują mi jako dodatek do każdego obiadu 🙂

Ale do rzeczy 😉 Krem ze szparagów to moja pierwsza szparagowa propozycja w tym sezonie. Bardzo łatwy, lekki i aromatyczny krem. No i wiadomo, jak to zupy, prosty w przygotowaniu 😉 W mojej wersji, do podkręcenia smaku, użyłam mojego nowego odkrycia, kokosowego sosu balsamicznego (kupiłam w rossmannie, wygląda TAK) który jest zamiennikiem sosu sojowego. Bardzo mi przypadł do gustu i świetnie sprawdził się w tym przepisie, smaki współgrają idealnie. Ale jeśli nie chce Wam się go szukać, spokojnie użyjcie sosu sojowego, zupa też wyjdzie pyszna.

 

Przepis na zupę krem z zielonych szparagów:

porcja: 4 os.
czas: 30 min.

 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego *
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 4 łyżki bg sosu sojowego lub coco balsamico

 

Przygotowanie:

*Jeśli nie masz swojego przepisu na bulion drobiowy możesz zrobić go łatwo w ten sposób: podsmażyć w garnku małą, pokrojoną celubulkę na oliwie lub maśle klarowanym, wrzucić umytą i obrana włoszczyznę i dowolne części kurczaka, np. korpus i skrzydła lub dwa udka, ecc; dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, dwa liście laurowe, pół łyżeczki soli i dwa suszone grzybki, jeśli macie. Zalać wszystko zimna wodą i doprowadzić do wrzenia. Z gotującego się bulionu łyżką zebrać pianę, przykryć garnek i gotować na malutkim ogniu min. godzinę. Gotowy bulion przelej przez sitko i użyj od razu lub przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

Obierz marchewkę i ziemniak i pokrój w kostkę lub plasterki. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końce i pokrój lub połam na mniejsze części, np. ćwiartki. Rozgrzej masło lub oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, nastepnie dorzuć pokrojone warzywa i podsmażaj przez minutę. Zalej wszystko bulionem, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ok. 20 min.

Po ugotowaniu zupy dodaj sos sojowy/kokosowy balsamiczny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, rozcieńcz wodą według preferencji i zmiksuj ponownie.

Podając, skrop zupę w miseczce lub talerzu sosem sojowym/balsamico.

Smacznego!

 

(Visited 24 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *