facebook instagram pinterest

Trufle kakaowo-kokosowe (paleo, wegańskie)

Trufle kakaowo-kokosowe (paleo, wegańskie)

Ostatnio mało eksperymentowałam w kuchni, bo spędzałam dużo czasu na świezym powietrzu: po pracy rower, spacery, wróciłam do bardziej regularnych treningów. Wiadomo, z tak piekną pogodą nawet nie chce się siedzieć w domu 🙂 Czasami przed bardziej intensywniejszymi ćwiczeniami sięgałam po batonika energetycznego o bardzo fajnym, czystym składzie. Tak prostym, że stwierdziłam, że przecież sama mogę przygotować sobie taką nieskomplikowaną przekąskę przedtreningową w formie kulek mocy.

Efekt był jeszcze lepszy, bo w smaku wyszły BOMBOWE. Połączenie daktyli, kakao i kokosa jest mega (wiem, pewnie żadne odkrycie 😀 ). Smakiem biją na głowę niezdrowe przekąski, a nawet śmiem twierdzić, że nawet te zdrowe batony. Sprawdzą się więc nie tylko jako zastrzyk energii przed ćwiczeniami, ale z powodzeniem zastapią też kupne słodycze dzieciom, a przybrane wiórkami sa na tyle ładne, że można je podac nawet gościom na deser. No i sami zobaczcie, jak łatwo się je przygotowuje 🙂 Uwaga, bo są słodziutkie i uzależniające!

 

Przepis na trufle kakaowo-kokosowe:

(bez glutenu, bez cukru, paleo, wegańskie)

porcja: 20 szt.
czas: 20 min + moczenie

 

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • min. 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

WERSJA PIERWSZA: gdy mamy mało czaus i daktyle moczymy tylko ok godzinkę.
Daktyle dokładnie umyj i zalej przegotowaną wodą. Odłóż na godzinę. Po tym czasie odcedź częściowo daktyle zostawiając 1/2 szklanki wody z moczenia –  Do daktyli i wody dodaj wiórki i kakao i zmiksuj na w miare gładka masę. Dosyp 3 łyżki mąki kokosowej i zmiksuj ponownie. Konsystencja masy powinna przypominać ciastolinę, jeśli wydaje Ci się za rzadka, aby lepic kuleczki, dodaj więcej mąki kokosowej (lub wody, jeśli konsystencja jest zbyt sucha).

WERSJA DRUGA gdy daktyle moczymy całą noc (min. 8 godzin.).
W takiej wersji do daktyli nie trzeba już dodawać wody, bo daktyle wystarczająco nasiąkają wodą. Wyjmij owoce z wody i zmiksuj z kakao i wiórkami. Dodaj 2 łyzki mąki i zmiksuj ponownie. Reszta tak jak w pierwszej wersji 🙂

Z ciasta formuj male kuleczki, można je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych, mące kokosowej lub kakao. Przechowuj w lodówce.

 

Wskazówki:

-> Im więcej wody, tym łatwiej będzie zmiksować daktyle, i tym więcej trzeba będzie dosypać mąki kokosowej.

-> Z podanej ilości wyszło mi 20 kuleczek.

 

(Visited 363 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *