facebook instagram pinterest

“Sernik” z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca (bez nabiału)

“Sernik” z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca (bez nabiału)

W internecie można spotkać już naprawdę wiele interesujących przepisów, nieoczywistych połączeń, zdrowych deserów. Spotkałam się wielokrotnie z pomysłem zrobienia “sernika” z orzechów nerkowca, ale biorąc pod uwagę wymaganą ilość orzechów na jedno ciasto (ok. kilograma, co jest trochę kosztowne) nie zdecydowałam się na zrobienie takiego deseru. Wtedy w oko wpadł mi millet cheescake, czyli sernik jaglany. Zrobiłam, ale czegoś mi tam brakowało. No i zaczęłam kombinować 🙂 Połączyłam i kaszę jaglaną z mniejszą ilością nerkowców, dodałam banany dla słodyczy, mleko kokosowe dla konsystencji, na koniec oblałam domową czekoladą i voila! Tak powstała ostateczna wersja mojego ciasta, które zwę “sernikiem” tylko ze względu na podobną do sernika konsystencję. Ciacho jest cudownie kremowe, delikatnie słodkie, a przede wszystkim zdrowe i naturalne. Fajny do porannej kawy czy jako wielkanocny deser – świetnie sprawdzi się zamiast (lub okok) tradycyjnego sernika.

Deser ten jest naprawdę prosty w przygotowaniu, jedynym minusem jest to, że musicie pomyśleć o nim już dzień wcześniej, aby zdążyć wymoczyć orzechy i kaszę. Ja robię go w wersji z miodem i żelatyną, ale mozna łatwo zamienić te składniki na wersję wegańską.

 

Przepis na jagielnik, bezsernik – “sernik” z kaszy jaglanej i nerkowców:

(bezglutenowy, bez nabiału, bez jajek, wegański)

porcja: ⌀ 22-24 cm. 
czas: 40 min + chłodzenie

 

Składniki:

  • Ciasto:
    – 300 g kaszy jaglanej
    – 200 g orzechów nerkowca
    – 2 dojrzałe banany*
    – 400 ml (puszka) mleka kokosowego
    – 1 łyżka miodu (lub wybranego syropu, np. z agawy)
    – 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru)
  • Polewa:
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 85%) + łyżka oleju kokosowego + 2-3 łyżki miodu
  • Do przybrania: truskawki / maliny / borówki / jagody/ porzeczki, poza sezonem mogą być mrożone

 

Przygotowanie:

Kaszę i orzechy zalewamy wodą (w osobnych miskach) i zostawiamy namoczone na min. 8 godz., czyli najlepiej wstawić je dzień wcześniej, lub rano i przygotować wieczorem. Neutralizujemy w ten sposób kwas fitynowy, aktywujemy składniki odżywcze. Dodatkowo, kasza pozbędzie się goryczki a nerkowce staną się na tyle miękkie, że nie będzie problemu z ich zblendowaniem.

Po tym czasie odsączamy kaszę, wsypujemy ją do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodatkowo szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czaus do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie odsączamy orzechy i blendujemy je na gładko.

Ugotowaną kaszę odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Mieszamy żelatynę/agar z 3 łyżkami zimnej wody.

Do kaszy dodajemy banany i miód  i blendujemy wszystko na gładko. Dorzucamy masę orzechową i żelatynę/agar i miksujemy ponownie. Ciasto powinno być mieć zwartą, sernikową konsystencję. Ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

Przygotowujemy polewę. Połamane tabliczki czekolady podgrzewamy na małym ogniu z olejem kokosowym do całkowitego rozpuszczenia czekolady, w razie potrzeby można dodać też odrobinę wody. Zdejmujemy z ognia i na koniec dodajemy miód, mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Czekolada powinna być dosyć gęsta, aby nie spływała na boki sernika. Polewamy sernik i układamy na nim wybrane owoce.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin, a najlepiej całą noc.

 

Smacznego!

*Banany muszą być dojrzałe, dają odpowiednią słodycz ciastu, jeśli jednak takich nie macie, możecie dodać trochę więcej miodu.

 

 

(Visited 514 times, 3 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *