facebook instagram pinterest

Mazurek z karmelem i orzechami (paleo)

Mazurek z karmelem i orzechami (paleo)

Dziś nie problem jest znaleźć przepis na dobry, bezglutenowy mazurek. Co więcej, takich mazurków jest już na tyle dużo, że każdy może wybierać co pasuje mu najlepiej, zarówno pod względem smaku jak i składu. Ja postanowiłam odnieść się do klasyki kajmakowych mazurków i przygotowałam swoją wersję bez zbóż i nabiału. Przyznam szczerze, że mazurek wyszedł lepszy niż się spodziewałam 🙂 a był to dopiero mój drugi wypiek tego rodzaju wielkanocnego ciasta (i pierwszy oficjalny na bloga), więc tym bardziej byłam zadowolona z efektów.

Szczególną uwagę zasługuje świetny karmel, który zrobiłam na bazie produktów z kokosa, w tym cukru kokosowego, który sam w sobie ma karmelowy posmak, dlatego też nie polecam zamieniać na inne słodzidło 😉

 

Przepis na bezglutenowy mazurek wielkanocny z karmelem i orzechami:

(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, wegański)

porcja: ⌀ 20-22 cm.
czas: 50 min + pieczenie + chłodzenie

 

 Składniki:

  • Spód:
    – 100 g mąki kokosowej
    – 70 g oleju kokosowego
    – 1 jajko
    – łyżka miodu
  • Wierzch:
    – 150 g śmietanki kokosowej*
    – łyżka oleju kokosowego
    – 4 łyżki cukru kokosowego
    – 0,5 łyżeczki soli
    – 100 g mieszanki dowolnych orzechów (najlepiej wymoczyć je wcześniej w wodzie 8 godz.)

 

*Tyle wyszło mi z jednej puszki mleka kokosowego, które wstawiłam na noc do lodówki. Mleko się wtedy rozwarstwia na warstwę gęstą – śmietankę, i wodę kokosową. Można kupić też samą śmietankę kokosową w puszczce (coconut cream), np. w kuchniach świata.

 

Przygotowanie:

Do miski przesyp mąkę, dodaj olej kokosowy (najlepiej w kawałkach, w formie stałej, tak jak dodaje się w przypadku masła na kruche ciasto) i jajko i ugnieć ciasto ręką; uformuj kulę.

Przygotuj dowolną formę do pieczenia – mazurek można upiec w formie na tartę, zwyczajnej prostokątnej formie na ciasta bądź uformować dowolny kształt na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (w takim wypadku ważne jest, by uformować wyższe brzegi, aby karmel nie spłynął). W przypadku tartownicy, formę należy wysmarować tłuszczem. Rozwałkuj ciasto (można rozgnieść go również rękami) i nadaj mu wybraną formę. Rozgrzej piekarnik do 180 st., ponakłuwaj ciasto i piecz je ok 15 min. do zarumienia brzegów.

W międzyczasie przygotuj karmel. W rondelku podgrzej cukier ze śmietanką kokosową, aż zacznie bulgotać. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj kolejne 15 min., od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj olej kokosowy i sól i gotuj kolejne dwie minuty. Odstaw z ognia i odłóż do ostygnięcia.

Upieczony wierzch mazurka polej karmelem i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki na noc, aby karmel stężał, a smaki się przegryzły. Smakuje wybornie! 🙂

 

(Visited 181 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *