facebook instagram pinterest

Gofry kasztanowe (paleo)

Gofry kasztanowe (paleo)

Gofry to wspomnienie z dzieciństwa z wypadów nad morze, gdzie na deptaku zajadaliśmy się wielkimi goframi z z budki. Ze wszystkimi dodatkami, bitą śmietaną, owocami i sosem, tak dużych, że nigdy nie byłam w stanie zjeść całego gofra, więc oddawałam resztę mamie. Do dzisiaj został mi sentyment i tak, od czasu do czasu, miałam ochotę zjeść jakieś dobre gofry, tym razem w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Raz udało mi się takie dostać w bezglutenowej kawiarni, ale w konsystencji przypominały suche wióry, więc uparłam się, że muszę kupić sobie dobrą gofrownicę i sama je przygotować.

Pięknie się złożyło, że dostałam od mamy gofrownicę na gwiazdkę. Zaczęły się wtedy u mnie dwa tygodnie gofrowania. Zrobiłam pierwsze ciasto, bez zbóż i nabiału, z którego byłam bardzo zadowolona, ale uznałam, że będę próbowała dalej z różnymi kombinacjami, aż w pewnym momencie już nic mi się nie udawało. I wróciłam do mojego zupełnie pierwotnego zamysłu, najprostszego, najzdrowszego i najsmaczniejszego.

Przedstawiam Wam więc moje gofry kasztanowe w wersji paleo – bez zbóż, nabiału i cukru. W dobrej, mocnej gofrownicy wychodzą lekko chrupkie z zewnątrz i cudnie wilgotne w środku. Dla mnie bajka. Ze wszystkich ciast, które wraz z chłopakiem próbowaliśmy, to zdecydowanie najbardziej nam smakuje (mój chłopak uznał, że lepszych nigdy nie jadł 😉 )

 

Dla mnie najlepsze są w wersji na słodko, z owocami, miodem i tahiną, ale równie dobrze komponują się w wersji wytrawnej. Próbujcie, gofrujcie i dajcie znać jak Wam wyszły 🙂

 

Przepis na bezglutenowe gofry kasztanowe:

(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, paleo)

porcja: 4 szt.
czas: 25 min 

 

Składniki:

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 3 duże jajka
  • 150 g śmietanki kokosowej*
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do posmarowania gofrownicy

*Tyle wyszło mi z jednej puszki mleka kokosowego, które wstawiłam na noc do lodówki. Mleko się wtedy rozwarstwia na warstwę gęstą – śmietankę, i wodę kokosową. Można kupić też samą śmietankę kokosową w puszczce (coconut cream), np. w kuchniach świata.

 

Przygotowanie:

Zmiksuj jajka ze śmietanką i dodaj (koniecznie przesianą) mąkę kasztanową i sól. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą na gładką masę. Jeśli chcesz, aby gofry były słodkie, dodaj do ciasta łyżkę miodu. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj płytę olejem kokosowym (najlepiej użyć silikonowego pędzelka) i smaż gofry według zaleceń producenta. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

 

 

Puste gofry aż się proszą o dodatki 😉

 

Gofry w z owocami, miodem i tahiną:

(Visited 272 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *