facebook instagram pinterest

Curry z ananasem i orzechami nerkowca

Curry z ananasem i orzechami nerkowca

Kolejna propozycja dania w stylu tajskim, tym razem w wersji z ananasem. Nie tak pikatna jak ostatnie curry pomidorowe, ale wciąż bardzo wyrazista, aromatyczna i rozgrzewająca. Znakomicie smakuje zarówno z kurczakiem jak i z krewetkami – wykorzystajcie, to co wolicie. Jest mega 🙂 polecam gorąco!

 

Przepis na curry z ananasem i orzechami nerkowca
(bez glutenu, bez nabiału)

porcja:  2 os.   czas: 25 min

Składniki:

  • 250 piersi kurczaka z wolnego wybiegu
    LUB obranych krewetek królewskich
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
  • 1 duża czerwona papryka
  • 400 ml  mleka kokosowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub innego słodu)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • opcjonalnie: bazylia tajska lub kolendra do posypania

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę / usunąć ogonki z krewetek. Na patelni lub w woku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć mięso z pastą curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Smażyćy ok. minuty ciagle mieszając.

Do patelni dodać pokrojone w kostkę paprykę i ananasa. Smażyć wszystko kolejna chwilę, wciąż mieszając.

Zalać zawartość patelni mlekiem kokosowym, dodać imbir, kurkumę, sos rybny, słód i odrobinę soli i pieprzu. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wstawić ryż*

Pod koniec gotowania dodać sok z limonki/cytryny i spróbować, w razie potrzeby dosolić (ale nie powinno byc juz takiej potrzeby 😉 ) Przed podaniem posypać częściowo pokruszonymi orzechami nerkowca i ew. kolendrą lub bazylią tajską.

 

*Jak idealnie przygotować ryż basmati: opłukać dobrze na sitku, wrzucić do rondelka i zalać 1,5 szklanką wody. Wstawić na mały ogień i gotować pod przykryciem aż do momentu, gdy ryż pochłonie całą wodę. Po ugotowaniu przemieszać ryż widelcem i odstawić na chwilę bez przykrycia. Tak przygotowany ryż powinien być al dente, sypki, idealny do azjatyckich dań. Podajemy go zawsze w osobnych miseczkach.

 

Smacznego!

 

 

(Visited 80 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *