facebook instagram pinterest

Curry pomidorowe z kurczakiem

Curry pomidorowe z kurczakiem

Curry pomidorowo-kokosowe z kurczakiem i papryką to moja kolejna propozycja dla wszystkich fanów pikantnej kuchni azjatyckiej. To chyba najostrzejsza wersja z tych dostępnych na blogu, ale nie martwcie się, za ostra będzie raczej tylko dla delikatnego podniebienia. Zresztą pomidory, mleko kokosowe i ryż równoważą ostrość pasty curry. I to właśnie połączenie ostatnio na tyle podbiło moje serce, że przygotowałam je 5 dni z rzędu (i nie dlatego, że miałam nadmiar passaty czy innego składnika 😛 ). Zresztą próbujcie i oceniajcie sami!

 

Przepis na curry z kurczakiem w sosie curry pomidorowo-kokosowym
(bez glutenu, bez nabiału, bez cukru)

porcja:  2 os.   czas: 25 min + marynowanie

Składniki:

  • ok 300 g kurczaka z wolnego wybiegu
  • 2 marchewki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry (może być też inna pasta azjatycka)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3-4 łyżeczki sosu rybnego
  • sól
  • sok z limonki lub cytryny
  • łyżka masła lub oleju kokosowego do smażenia
  • szklanka ryżu jaśminiowego lub basmati – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w paście curry i wstawić do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc.

Rozgrzać olej lub masło na dużej patelni lub woku. Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wszystko na rozgrzany tłuszcz i podsmażać minutę. Dodać kurczaka w curry i obsmażyć z każdej strony.

Do patelni dodać sos pomidorowy, mleko kokosowe. Marchewkę, za pomocą obieraczki do warzyw, pociąć na wstążki (jak tutaj). Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dodać przyprawy (oprócz soli), sos rybny i pociętą marchew, wymieszać, i gotować na mały ogniu przez kolejne kilka minut. Gdyby sos się za bardzo zagęścił, można podlać dodatkowo passatą i mlekiem kokosowym, tutaj już według preferencji czy ktoś woli gęstszy czy mniej sos curry 😉 Spróbować i w razie potrzeby dosolić

Przygotować ryż: opłukać dobrze na sitku, wrzucić do rondelka i zalać 1,25 szklanką wody. Wstawić na mały ogień i gotować pod przykryciem aż do momentu, gdy ryż pochłonie całą wodę. Po ugotowaniu przemieszać ryż widelcem i odstawić na chwilę bez przykrycia. Tak przygotowany ryż powinien być al dente, sypki, idealny do azjatyckich dań.

Curry przelewamy do miseczek, skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i ew. świeżą kolendrą lub bazylią tajską.  Smacznego!

 

 

(Visited 209 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *