facebook instagram pinterest

Gulasz wołowy na czerwonym winie

Gulasz wołowy na czerwonym winie

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak ciepły, domowy gulasz (no dobra, gorąca zupa też zrobi robotę ? ). Tak czy siak, gulasz to fajna sprawa, każdy robi go po swojemu i pewnie każdy ma swoją ulubioną wersję. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na prosty, aromatyczny gulasz wołowy z papryką i czerwonym winem.

 

Przepis na gulasz wołowy na czerwonym winie
(bezglutenowy, bez mąki)

porcja: 2-3 os.   czas: 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz, np. łopatki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała marchewka
  • 2 szklanki bulionu
  • 30 g (słoiczek) przecieru pomidorowego
  • 2/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 suszone grzybki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła (najlepiej klarowanego) do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Myjemy papryki i równiez kroimy w kostkę.

W szerokim garnku rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulke i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy paprykę i smażymy wszytsko jeszcze przez minutę.

Do garnka wkładamy obraną, całą marchewkę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, grzybki (jeśli używamy) i zalewamy wszystko gorącym bulionem. Przykrywamy garnek, zmniejszamy gaz i dusimy potrawę 20-30 min.

Po tym czasie wlewamy do garnka wino i sos sojowy, zwiększamy ogień. Gotujemy ok. 10 min bez przykrycia mieszając od czasu do czasu, aby odparować alkohol i nadmiar wody.

W międyczasie wyjmujemy z garnka ugotowaną marchew i blendujemy ją z kilkoma łyżkami sosu z gotującego się gulaszu. Puree’ łączymy z potrawą. Taki “zabieg” podkreśli smak gulaszu i dodatkowo go zagęści.

 

Podajemy solo lub z wybranymi dodatkami. Smacznego!

(Visited 46 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *