facebook instagram pinterest

Świąteczna kutia bezglutenowa

Świąteczna kutia bezglutenowa

Kutia jest tradycyjnym i bardzo popularnym w Polsce bożonarodzeniowym deserem. Standardowo przyrządza się ją z maku, pszenicy, bakalii i miodu. Pszenica nie wiedzie jednak prymu w tej potrawie i łatwo zastąpić ją jakimś innym, niekoniecznie glutenowym ziarnem, taki też miałam zamysł przygotowując kutię na wigilijny wieczór wśród znajomych.

I powiem Wam, że moja bezglutenowa kutia niczym nie ustępuje tej z pszenicą, jest pyszna, słodka, pachnie świętami. Jeśli przygotujecie taką w rodzinie, z pewnościa wszyscy będą zachwyceni i nikt nie pozna, że zamieniliście pszenicę na brązowy ryż. A przygotowanie jest dziecinnie proste. I jeszcze jedno – moja kutia nie ma rodzynek, których jakoś wiele osób wyjatkowo nie lubi (ja tez nie należę do fanów) 😛

 

Przepis na świąteczną kutię bez pszenicy

porcja: ok. 0,5 l   czas: 20 min + moczenie

Składniki:

  • 200 g maku
  • 80 g brązowego ryżu
  • 150 g suszonych śliwek
  • 40 g orzechów włoskich
  • 35 g płatków migdałów
  • ok. 4 łyżki miodu (wg uznania)
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej (można pominąć)

 

Przygotowanie:

Przygotowanie kutii zaczynamy od namoczenia orzechów włoskich (godzinę wcześniej), śliwek (30 min wcześniej) i ryżu (30 min wcześniej).

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą kilka cm poza poziom maku. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy (bez przykrycia) do zawrzenia. Gotujemy kolejne 5 min, następnie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia (nie odlewamy wody, przy stygnięciu mak trochę jej jeszcze wchłonie).

Odlewamy ryż, zalewamy świeżą wodą i wstawiamy do gotowania na ok 20 min. Ryż powinien być po tym czasie dobrze ugotowany (do kutii niestety nie nadaje się ryż al dente 😉 ).

Orzechy i śliwki odlewamy i kroimy na małe kawałki.

Z przestudzonego maku odlewamy pozostałą wodę i blendujemy, aby uzyskać bardziej “papkowatą” konsystencję. Mak można zmielić również w maszynce do mielenia, jak w tradycyjnych przepisach, ale takowej akurat nie mam. Zresztą blender “żyrafa” dobrze sobie tu radzi.

Do maku dodajemy resztę składników: ryż, śliwki, orzechy, płatki migdalów, miód (oraz śmietankę, jesli używamy) i dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, aby smaki się przegryzły. I gotowe 🙂

 

(Visited 46 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *