facebook instagram pinterest

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z przyprawami korzennymi (paleo)

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z przyprawami korzennymi (paleo)

Święta tuż tuz, prezenty kupione, przyszedł czas na próbowanie, a raczej wymyślanie nowych przepisów świątecznych. Zaczęłam więc od czegoś, co bardzo kojarzy mi się z zimowymi wypiekami – pomarańcza, cynamon, goździki. I mimo, że była to pierwsza próba obmyślonego w głowie przepisu, ciasto wyszło OBŁĘDNE. Połączenie smaków jest lepsze niż się spodziewałam, zarówno samego ciasta jak i idealnie współgrającego z nim słodko-kwaśnego kremu. Pokocha je każdy, kto lubi ciężkie, wilgotne, pachnące świętami wypieki.

Gdyby nie wystarczała sama zachęta smakowa, dodam, że ciasto jest bez zbóż, nabiału i cukru i wyrzutów sumienia 😉

 

Przepis na korzenne ciasto marchewkowe z pomarańczą
(bez glutenu, bez zbóż, bez cukru, paleo)

porcja:  tortownica o śr. 16 cm   czas: 25 min + 40 min pieczenia

Składniki:

  • 2 średnie marchewki (250-300 g)
  • 1 duża pomarańcza
  • 3 jajka
  • 80 g mąki kasztanowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g oleju kokosowego virgin
  • 60 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 3-4 goździki (starte w moździerzu)
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)

Krem:

  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową warstwę, biała będzie zbyt gorzka), dodaj do startej marchewki. Z połowy startej pomarańczy wyciśnij sok i również dodaj do marchwi. Następnie dodaj olej i miód (jeśli nie są w płynnej postaci, rozpuść je wcześniej w rondelku) i wymieszaj.

Rozbij jajka, żółtka i ubite na sztywno białka dodaj do mieszanki z marchewką. Zamieszaj tylko do połączenia się składników.

Do osobnej miski przesiej obie mąki, dodaj cynamon, kardamon, goździki, sól i sodę/proszek. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia się składników (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach).

Tortownicę lub inną formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem kokosowym i wyłóż ciastem. Piecz w 180 st. ok 40 min. Odstaw ciasto do wystygnięcia i w tym czasie przygotuj krem.

Połącz śmietankę kokosową z miodem oraz sokiem z pomarańczy (wyciśnij z drugiej połówki startej pomarańczy). Odłóż krem do lodówki do czasu, gdy ciasto przestygnie.

Ostygnięte ciasto posmaruj kremem i wstaw do lodówki na min. 30 min. Bardzo dobrze smakuje też na następny dzień, gdy smaki się “przegryzą”.

 

Wskazówki:

Podane proporcje są na niewielkie ciasto, użyłam małej tortownicy o średnicy 16 cm, nada się też mała keksówka. Na dużą blachę lub tortownicę polecam użyć podwójnej liczby składników.

Smacznego!

 

 

 

 

 

(Visited 217 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z przyprawami korzennymi (paleo)”

    • Cześć Daria, dziękuję 🙂 miód najłatwiej zastąpić innym płynnym słodzidłem, np. syropem daktylowym czy z agawy, ale jeśli zależy Ci na ksylitolu to też da radę, w takim przypadku dodałabym do ciasta ze dwie-trzy łyżki mleka kokosowego dla zachowania takiej samej wilgotności. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *