facebook instagram pinterest

Bułki z cukinii i mąki gryczanej (bezglutenowe)

Bułki z cukinii i mąki gryczanej (bezglutenowe)

Codzienna dawka pieczywa nie jest mi potrzebna do przeżycia, ale sami wiecie jak to jest, nachodzi czasami potrzeba, żeby burger był z bułą, a hummus, guacamole czy inną pastę zjeść z chlebem. Chleb tradycyjnie piękę sama, z kaszy gryczanej, natomiast jedne z najlepszych według mnie bezglutenowych bułek to właśnie te cukiniowo-gryczane, które wymyśliłam na bazie równie  pysznych placuszków z cukinii.

Buły wypiekam na jajkach, a nie na drożdżach, bo raz, tak jest dla mnie szybciej i wygodniej, dwa, takie mi lepiej smakują, a trzy, niespecjalnie dobrze toleruję drożdże. Jeśli więc jecie jajka, spróbujcie koniecznie, czy do burgera, czy do zwykłej kanapki. Bo bułeczki wychodzą pyszne, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, nie kruszą się, a przygotowanie ich jest naprawdę proste.

Jedynym minusem może być to, że bułki wymagają pieczenia w jakiejś formie, ja używam kokilek o średnicy 11 cm i z poniższego przepisu wychodzą mi dwie sztuki.

 

Przepis na bułki z cukinii na mące gryczanej
(bez glutenu, bez nabiału, bez drożdży)

porcja:  2 szt.   czas: 15 min + 30 min pieczenia

Składniki:

  • 1 mała cukinia (ok. 300 g)
  • 2 jajka (rozm. M)
  • 80 g mąki gryczanej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (lub bg proszku do pieczenia)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do posmarowania formy

 

Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach po czym blendujemy ją na “papkę” i odcedzamy na sitku nadmiar wody. Cukinię mieszamy z jajkami, następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Miksujemy wszystko na gładko.

Ustawiamy piekarnik na 190 st. Kokilki lub inną formę żaroodporną smarujemy tłuszczem, napełniamy je ciastem i pieczemy ok 30 min., aż bułki nabiorą intensywnego, brązowego koloru. Po upieczeniu, wyciągamy bułki z piekarnika i pozwalamy ostygnąć. Wyciągamy z kokilek lekko podważając nożem.

Wskazówki:

Zwiększając ilość ciasta można z powyższego przepisu upiec również chleb.

 

(Visited 750 times, 2 visits today)


2 thoughts on “Bułki z cukinii i mąki gryczanej (bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *