facebook instagram pinterest

Ciastka dyniowe z żurawiną (paleo, wegańskie)

Ciastka dyniowe z żurawiną (paleo, wegańskie)

Moja kolejna, dyniowa propozycja to tym razem CIASTKA. Bez zbóż, bez nabiału, z dodatkiem żurawiny i mąki kasztanowej i kokosowej, w pełni legalna słodycz <3

 

Przepis na ciastka dyniowe z żurawiną (bezglutenowe, paleo, wegańskie)

porcja:  9-12 szt   czas: 20 min + pieczenie

Składniki:

  • 450 g purée z dyni
  • 120 g mąki kasztanowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 80 g oleju kokosowego virgin
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki miodu (lub syropu klonowego/z agawy w wersji wegańskiej)
  • szczypta cynamonu, imbiru i soli

 

Przygotowanie:

Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. Puree z dyni miksujemy z roztopionym olejem kokosowym i miodem(/syropem) następnie dodajemy przesiane mąki i przyprawy i łączymy całość w jednolitą masę.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. Wyjmujemy żurawinę z wody i mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka. Pieczemy ok 45-50 min., aż ciastka wyraźnie się podpieką. Studzimy na kratce.

 

Wskazówki:

Świeżo upieczone ciastka mogą wydawać się zbyt miękkie, ale wraz z ostygnięciem twardnieją.

 

 

(Visited 47 times, 1 visits today)


1 thought on “Ciastka dyniowe z żurawiną (paleo, wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *