facebook instagram pinterest

Placuszki dyniowo-kasztanowe (bez glutenu, paleo)

Placuszki dyniowo-kasztanowe (bez glutenu, paleo)

Korzystam z sezonu dyniowego póki trwa. Dynia jest w tej chwili naprawdę tania i na wyciągnięcie ręki, co rusz kupuję nową wielką pomarańczową kulę i robię z niej purée, aby zrobić z niej zupę, dorzucić do koktajlu czy dodać zwyczajnie do obiadu. Dzisiaj natomiast, w wolny i spokojny poranek, dynia pojawiła się na śniadanie w formie placuszków. I to właśnie one, moje najnowsze placuszki dyniowe bez zbóż i nabiału z kasztanowym akcentem, prawdziwie jesienne, naturalnie słodkie i bardzo delikatne. Dyniowy must have 😀

 

Przepis na placuszki dyniowe na mące kasztanowej
(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału, paleo)

porcja:  6 szt / 1 os.   czas: 15 min

Składniki:

  • 200 g purée z dynii
  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 1-2 łyżki miodu
  • po szczypcie soli, cynamonu i imbiru
  • olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Blendujemy jajka z dynią i miodem, dodajemy przesianą mąkę i przyprawy i miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy. Smażymy cienkie placuszki: po nałożeniu porcji ciasta przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu aż wierzch się zetnie, następnie delikatnie przewracamy placuszki na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Przed każdą porcją rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, szczególnie polecam połączenie tahiny i miodu (na zdjęciu) lub domowych powideł śliwkowych. Smacznego!

 

 

 

(Visited 159 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *