facebook instagram pinterest

Sałatka z figą i szynką parmeńską

Sałatka z figą i szynką parmeńską

Kiedyś myślałam, że sałatka musi mieć dużo różnych składników, aby być dobra albo interesująca. Jednak w przypadku sałatek, gdzie jeden lub dwa składniki “wiodą prym smakowy”, mniej znaczy więcej. I tak jest, według mnie, w przypadku figi i szynki parmeńskiej, które są na tyle wyraziste w smaku, że nie potrzebują wielu dodatków, aby stworzyć pyszną sałatkę. A dodatkowy plus jest taki, że robi się praktycznie sama 🙂

 

Przepis na sałatkę z figą i szynką parmeńską (paleo)

porcja:  1 os.   czas: 5 min

Składniki:

  • garść roszponki
  • 2-3 plasterki prosciutto crudo lub innej szynki dlugodojrzewającej
  • 1 świeża figa
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • dressing:
    – łyżeczka oliwy/ oleju lnianego
    – łyżeczka soku z cytryny
    – łyżeczka miodu
    – szczypta soli

 

Przygotowanie:

Myjemy i osuszamy roszponkę, pomidorki i figę. Roszponkę układamy na talerzu, a na niej pokrojone na pół pomidorki, kawałki szynki parmeńskiej i przekrojoną na ćwiartki figę. Polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

 

 

 

(Visited 37 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *