facebook instagram pinterest

Naleśniki kasztanowe (bezglutenowe, paleo)

Naleśniki kasztanowe (bezglutenowe, paleo)

Z naleśników stricte paleo za najlepsze uważam kokosowe i kasztanowe. Naleśniki kokosowe znajdziecie już na blogu, w końcu przyszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem  na te kasztanowe.

Jeśli nigdy nie próbowaliście wypieków z mąki kasztanowej, to bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania. W przeciwieństwie do mąki kokosowej, jest naprawdę prosta w użyciu, bo ładnie skleja ciasto, nie kruszy się, naleśniki wychodzą idealne. Dodatkowo jej słodkawy, orzechowy smak doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami jak np. owoce, czekolada czy powidła. Jedynym minusem tej mąki jest cena – ja kupuje zwykle 250 gramów za ok. 13- 16 zł (sklepy internetowe ze zdrową żywnością/ Hala Mirowska). Ale i tak polecam spróbować przynajmniej raz 🙂

Poniżej przedstawiam Wam moje sprawdzone proporcje i wskazówki na pyszne, rumiane i proste naleśniki kasztanowe, bez zbóż i nabiału.

 

Przepis na naleśniki kasztanowe
(bez zbóż, bez nabiału)

porcja:  4-6 szt    czas: 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
  • 110 g mąki kasztanowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i ubijamy przez kilkanaście sekund. Dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy ponownie. Mąkę kasztanową przesiewamy przez sitko (koniecznie, w przeciwnym razie zostaną grudki) i dodajemy do jajek. Miksujemy do połączenia się składników.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dobrze rozprowadzamy na całej powierzchni (najlepiej sprawdza się tu silikonowy pędzelek). Smażymy naleśniki na złoty kolor, rozgrzewając nieco oleju przed każdą porcją.

Z podanej ilości wychodzi mi zazwyczaj 4-5 dużych nalesników lub 6 mniejszych.

 

 

(Visited 215 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *