facebook instagram pinterest

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Krem z dyni z poniższego przepisu to moja pozycja numer jeden jeśli chodzi o zupy, a szczególnie rozgrzewające zupy jesienno-zimowe. To chyba pierwsza rzecz, jaką przygotowuję jak już pojawiają się dynie. Wiem, że przepisów na takiego właśnie rodzaju zupy dyniowe jest w Internecie mnóstwo, ale koniec końców każdy z nas robi ją trochę inaczej, po swojemu. I zachęcam do spróbowania poniższej, nieskromnie przyznam, przepysznej wersji 😀

Oprócz walorów smakowych, zupka ta jest jeszcze niezłym superfoodem. Sama dynia jest bardzo zdrowa (o czym pisałam tutaj), a dodajemy jeszcze imbir i kurkumę, które działają m.in. przeciwwirusowo, przeciwbólowo, rogrzewająco i antynowotworowo (o innych właściwościach przeczytacie w moim wpisie o przyprawach).

W przepisie używam pastę curry, która doskonale podkreśla tajski charakter zupy, ale jesli nie uda wam sie jej kupić, to spróbujcie dodać trochę ostrej papryki jak podaję niżej.

 

Przepis na zupę krem z dyni
z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

porcja: 4 os.    czas: 20-25 min.

Składniki:

  • 650 g puree z dynii (tyle wyszło mi z 1 małej 1,5 kg dyni hokkaido)
  • 1 mała marchewka
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego (+ do podania)
  • 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mala cebulka
  • 1łyżeczka soli
  • sok z połowy małej cytryny
  • 1/3 łyżeczki żółtej pasty curry (pastę ciężko zastąpić, ale w razie braku dodajcie pół łyżeczki ostrej papryki)
  • łyżka masła (zwykłe/klarowane) do smażenia
  • sok z limonki/cytryny do skropienia

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i podsmażamy na nim imbir, pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię i mieszając podsmażamy ok 1 min. Zmieszamy ogień, dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, łyżeczkę soli i resztę przypraw. Zalewamy 1 litrem wody i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.

Po upływie tego czasu (jeśli marchewka jest już zupełnie miękka, jeśli nie, zostawiamy na kolejne 5 min.) zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sok cytryny i mleko kokosowe i miksujemy. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada i ewentualnie dosalamy (ja zawsze dosalam 😉 ). Nalewamy do miseczek i opcjonalnie skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i odrobiną mleka kokosowego. Można dodatkowo posypać kolendrą czy pestkami dyni, dobrze smakuje też z ryżem basmati.

 

Wskazówki:

  1. Zamiast puree z dyni możemy wykorzystać świeżą, pokrojoną w kosteczkę dynię. Wydłużamy wtedy czas gotowania o 5-10 min, aż dynia będzie zupełnie miękka.
  2. Polecam użycie masła (zwykłego lub klarowanego) do smażenia, bo zupa jest wedlug mnie wtedy najsmaczniejsza, jednak na innym, np. oleju kokosowym też oczywiście wyjdzie.
  3. Zupa powinna wyjść przyjemnie pikantna, jeśli jednak ostrość jest dla Was za wysoka, polecam dodać mleka kokosowego i/lub soku z cytryny/limonki. Jeśli jednak w ogóle nie przepadacie za ostrym, zrezygnujcie zarówno z pasty curry jak i ostrej papryki i na to miejsce dodajcie pół łyżeczki słodkiej papryki.

 

(Visited 174 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *