facebook instagram pinterest

Purée z dynii

Purée z dynii

Sezon na dynię w pełni 🙂 dynia to aromatyczne wszechstronne warzywo, po które warto sięgać właśnie teraz, gdy nie ma problemu z jego dostępnością a cena jest naprawdę niska. Dynia kusi jednak nie tylko ceną i smakiem, jest bardzo odżywczym warzywem, zawiera m.in. beta-karoten, wit. A, C, E, witaminy z grupy B, cynk, potas, magnez.

Na straganach znajdziemy przeróżne rodzaje, kształty i kolory dyń, ale chyba najbardziej popularną jest odmiana hokkaido, okrągła, pomarańczowa i charakterystyczna, która jest również symbolem Halloween. Jest to również moja ulubiona dynia, z której często na jesieni przygotowuję zupę, placuszki czy wykorzystuję solo.

 

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem, a raczej krótką instrukcją jak przygotować puree z dyni, czyli po prostu upieczony i wydrążony miąższ z dynii. Ma wszechstronne zastosowanie, można go wykorzystywać do ciast, muffinów, placuszków, zup, dżemów, tart, sosów. Taką masę można też spokojnie zamrozić i użyć w odpowiednim dla siebie momencie.

 

Przepis na purée z dynii:

czas: 5 min + 45 min. pieczenie

Składniki:

  • dynia w dowolnej ilości (hokkaido lub inna)

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki, pieczemy wnętrzem do góry przez około 45 min w 180 st, aż warzywo wyraźnie się pomarszczy (może się nawet podpiec). Po ostygnięciu, łyżką wydrążamy miąższ – puree.

Jeśli chcemy wykorzystać puree jako dodatek do obiadu, możemy dodatkowo zblendować masę z odrobiną soli, pieprzu i oliwy.

 

 

(Visited 16 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *