facebook instagram pinterest

Papryki zapiekane z pikantnym farszem (w stylu meksykańskim)

Papryki zapiekane z pikantnym farszem (w stylu meksykańskim)

Faszerowane, zapiekane warzywa to bardzo szerokie pole do popisu. Farsz mozna przygotować praktycznie ze wszystkiego: mięsa, ryżu, kasz, warzyw, past. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na zapiekane papryki z meksykańskim akcentem, faszerowane pomidorami, awokado, chorizo, z dodatkiem ostrej papryki i kolendry. Danie jest pyszne, pikantne i aromatyczne, dobrze sprawdzi się na nadchodzącą już jesień. Oprócz tego łanie ładnie się prezentuje, a jest naprawdę proste w wykonaniu.

 

Przepis na papryki po meksykańsku faszerowane pomidorami, awokado i chorizo:

porcja: 2 os.    czas: 15 min + pieczenie

Składniki:

  • 4 papryki
  • 4 duże pomidory
  • 1 awokado
  • ok. 10 cm kawałek chorizo (lub innej pikatnej kiełbasy)
  • 3 łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • garsć świeżej kolendry
  • odrobina soku z limonki (można pominąć)

 

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik na 190 st. Myjemy papryki i ścinamy wierzch jak na zdjęciu, usuwamy gniazda i oprószamy w środku solą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. (układamy papryki otwarte, daszek kładziemy z boku), aż papryki lekko się pomarszczą.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: kroimy w kostkę obrane pomidory, kiełbasę i awokado, dodajemy przecier, przeciśniety przez praskę czosnek, paprykę w proszku, dosalamy i dopieprzamy według uznania.

Podpieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i ew. odlewamy wodę, która mogła się pojawić wewnątrz papryk. Ostrożnie napełniamy je nadzieniem, przykrywamy daszkiem i pieczemy kolejne 10 min.

Upieczone papryki posypujemy obficie kolendrą, oprószamy grubozmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.

 

 

(Visited 24 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *