facebook instagram pinterest

Muffiny cytrynowe (bez glutenu, paleo)

Muffiny cytrynowe (bez glutenu, paleo)

Pyszne, kremowe i orzeźwiające muffiny cytrynowe bez zbóż i nabiału. Przyznaję, że zrobiłam je zupełnie ot tak, na próbę, ale efekt był tak dobry, że musiałam koniecznie zrobić kolejną porcję, tym razem zapisując proporcję składników. Z jednej strony mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale z drugiej naturalnie słodkie dzięki mące kokosowej i dodatkowi miodu. Konsystencją przypominają mi nieco pieczony sernik, chociaż w sumie dawno tradycyjnego sernika nie jadłam 😛 Koniecznie spróbujcie i oceńcie sami!

 

Przepis na muffiny cytrynowo-kokosowe
(bez glutenu, bez zbóż, bez nabiału)

porcja: 6 szt.    czas: 20 min + 25 min

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 50 g mąki kokosowej
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego virgin
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia bg bio)

 

Przygotowanie:

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy miód, mleko kokosowe i olej. Białka ubijamy na sztywno, następnie, wciąż ubijając na małych obrotach, powoli wlewamy mieszankę z żółtkami.

Cytrynę wyparzamy dobrze wrzątkiem, i ścieramy z niej skórkę (pamiętajmy, aby zetrzeć tylko żółtą część bo biała doda nam zbyt dużo goryczki). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę/proszek i skórkę z cytryny. Zawartość miski dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy do ciasta i lekko mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Ciasto wlewamy do przygotowanych form do muffinów  i pieczemy ok 25-28 min., po tym czasie powinny się już ładnie zarumienić. Podajemy posypane mąką lub wiórkami kokosowymi, świetnie smakują również posmarowane z wierzchu śmietanką kokosową, ale w takim przypadku muffiny muszą najpierw dobrze ostygnąć, inaczej śmietanka po prostu z nich spłynie 😉

Zdecydowanie najlepiej smakują po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Polecam zrobić wieczorem, rano będą w sam raz do kawy 🙂

 

 

(Visited 176 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Muffiny cytrynowe (bez glutenu, paleo)”

  • Zrobilam! W smaku super, tylko wszystkie opadly 🙁
    A wrecz sie wklesly 😛 ale co tam, wazne, ze sa pycha!

    • Cieszę się, że smakowały! A z wypiekami tak czasami bywa, coś opadnie, nie wyrosnie, ale smak i tak pozostaje najważniejszy 😀 Mam nadzieję, że nastepnym razem wyjdą idealne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *