facebook instagram pinterest

Makaron warzywny z sosem kurkowo-pomidorowym

Makaron warzywny z sosem kurkowo-pomidorowym

Jak juz pewnie zauważyliście, uwielbiam wszystko to, co sezonowe i zawsze zachęcam do korzystania z tych letnich dobroci. Nie mogło więc zabraknąć na moim blogu przepisu z udziałem kolejnego sezonowego składnika jakim są kurki, pyszne grzyby, które łączą się świetnie z wieloma potrawami na słono. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wam moim ostatnim pomysłem na kurki, a że wyszedł moim zdaniem naprawdę pyszny, chciałam podzielić się nim również w postaci przepisu.

 

Przepis na makaron warzywny z sosem kurkowo-pomidorowym

porcja: 2 os.    czas: 15-20 min

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 4-5 żółtek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • dwie duże marchewki
  • 2 łyżki masła (zwykłe lub klarowane)
  • pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Kurki myjemy, usuwamy drobne zanieczyszczenia i oszuszamy na ręczniku papierowym. Bardzo duże sztuki możemy przekroić na pół. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki a suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki.

Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy kurki i przeciśniety przez praskę czosnek, krótko podsmażamy. Dodajemy pomidorki suszone i koktajlowe  i smażymy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną i puszczą sok. Odstawiamy patelnię z gazu, dodajemy roztrzepane żółtka i  od razu dobrze je mieszmy z resztą składników, aby się nie ścięły. Mieszamy aż do utworzenia kremowego sosu, solimy i pieprzymy do smaku.

Marchewkę obieramy i używając obieraczki lub temperówki do warzyw, tworzymy z niej cienkie paski (tak jak tutaj, z powodzeniem możemy wykorzystać również cukinię 🙂 ) Na makaron warzywny nakładamy porcję sosu kurkowego i wszystko zwieńczamy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

 

 

(Visited 17 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *