facebook instagram pinterest

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Sezon letni to bogactwo pysznych i różnorodnych owoców, jednymi z nich są porzeczki. Wydaje mi się, że jednak nie są aż tak popularne jak truskawki, maliny czy jagody, a jednak zasługują na nie mniejszą uwagę, niż swoje “sezonowe koleżanki”. Dlaczego więc warto sięgać po porzeczki, a szczególnie jej czarną odmianę? Zawiera ona w sobie sporo witaminy C, minerały takie jak potas, wapń, fosfor, a przede wszystkim jest bardzo bogata w antyoksydanty, czyli związki przeciwstarzeniowe i antynowotworowe, przez co czarne porzeczki znalazły się na liście ORAC, liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy.

Porzeczki, oprócz jedzonych solo, można z powodzeniem używać do koktajli, kasz na słodko, deserów (świetnie przełamują słodycz czekolady), robić z nich przetwory, i taką propozycję mam dla Was dzisiaj, bardzo prosty w przygotowaniu domowy dżem porzeczkowy.

 

Przepis na domowy dżem z czarnej porzeczki
(bez cukru, słodzony miodem)

porcja: 1 słoik    czas: 60 min

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 2 czubate łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy, usuwamy resztki listków i gałązek. Wrzucamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania, następnie ustawiamy palnik na najmniejszy ogień i gotujemy od czasu do czasu mieszając i lekko ugniatając porzeczki, aby łatwiej puszczały sok. Po upływie ok. 45-60 min porzeczki powinny już mieć gęstą konsystencję dżemu, zdejmujemy je z ognia, dodajemy miód i dobrze łączymy składniki. Próbujemy czy smak nam odpowiada i ew. dodajemy więcej miodu, ale według mnie najlepiej smakują tylko lekko dosłodzone, gdzie miód nie przebija naturalnie kwaśnego smaku porzeczek.

Dżem przekładamy do sparzonego wrzątkiem słoika (pamiętajmy, aby sparzyć również zakrętkę). Jeśli przygotowujecie większe ilości, dżemy można również pasteryzować, jednak przy jednym słoiku nie będzie to potrzebne.

 

(Visited 93 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *