facebook instagram pinterest

Kokosowa panna cotta z galaretką porzeczkową (bez nabiału)

Kokosowa panna cotta z galaretką porzeczkową (bez nabiału)

Tradycyjny włoski deser panna cotta (czyli dosłownie “gotowana śmietanka”) robi się ze śmietanki kremówki i mleka i był to jeden z częściej robionych przeze mnie słodkości, chociaz nie wiem czy bardziej ze względu na smak, czy dlatego, że jest banalny w przygotowniu. Na szczęście można spokojnie zrobić wersję tego deseru na mleku kokosowym, jego tłusta, kremowa konsystencja idealnie się tu sprawdzi. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pannę cottę w duecie z domową galaretką porzeczkową, czyli przepyszne połączenie kremowego i słodkiego spodu z owocową, orzeźwiającą górą. Idealny letni mini deser 🙂

 

Przepis na kokosową pannę cottę z galaretka porzeczkową
(bez nabiału, paleo):

porcja: 6 szt. wielkości muffinek    czas: 25 min + chłodzenie

Składniki:

  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 180 g porzeczek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii (ewentualnie można pominąć)
  • 3 łyżki ksylitolu

 

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy i usuwamy resztki gałązek. Wrzucamy do rondelka z dwoma łyżkami ksylitolu i gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i lekko rozpłaszczając łyżką owoce, aby wypuściły sok. W międzyczasie rozpuszczamy dwie łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach wody. Porzeczki gotujemy ok. 10 min, aż osiągną konsystencję podobną do dżemu, po tym czasie zdejmujemy je z ognia, dodajemy przygotowaną żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się. Zawartość rondelka wlewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wstawiamy je do lodówki na min. godzinę.

Przygotowujemy warstwę śmietankową. Rozpuszczamy w wodzie 2 pozostałe łyżeczki żelatyny, mleko kokosowe wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy ziarenka wanilii i łyżkę ksylitolu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy rondelek z ognia, dodajemy żelatynę  mieszamy energicznie, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy rondelek do ostygnięcia i gdy mleko nie będzie juz gorące, wlewamy je na przygotowaną wcześniej warstwę porzeczkową (upewniając się wcześniej, że już stężała). Wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny lub na całą noc.

 

Wskazówki:

  1. Z podanej ilości zrobiłam 6 deserków wielkości muffinek, jak na zdjęciu.
  2. Najlepiej użyć silikonowych foremek, bo najłatwiej wyciaga się z nich pannę cottę, dużo trudnie wygląda to w przypadku innych materiałów. Można jednak przygotować ten deser w szklaneczkach i tak je podać.

Smacznego! 🙂

 

(Visited 85 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *