facebook instagram pinterest

Komosa ryżowa z domowym musem czekoladowym i owocami

Komosa ryżowa z domowym musem czekoladowym i owocami

Bardzo lubię śniadaniowe kasze w wersji na słodko i lubię bawić się w nowe zestawienia, takim jest również poniższe połączenie komosy ryżowej, musu czekoladowego i owoców sezonowym. Jego wyjątkowość polega na tym, że sprawdzi się ie tylko jako syte śniadanie, ale i zdrowy deser czy podwieczorek. A dodatkowo jest po prostu banalny i szybki w przygotowaniu. No i po prostu bezbłędnie smakuje, szczególnie schłodzony, w ciepłe, letnie dni 🙂

Przepis na sam mus czekoladowy znajdziecie już na blogu, ale dla wygody podaję go ponownie przy okazji tego wpisu.

 

Przepis na komosę ryżową z musem czekoladowym i owocami
(bezglutenowy, bez cukru, wegański):

porcja: 1 śniadanie/ 2 desery    czas: 10 min + chłodzenie

Składniki:

  • 50 g komosy ryżowej (użyłam białej)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • garść dowolnych owoców jagodowych (użyłam malin i porzeczek)

Mus czekoladowy:

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej lub 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka kakao

 

Przygotowanie:

Komosę płuczemy na sitku i zalewamy wodą i mlekiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Składniki na mus czekoladowy miksujemy na gładką masę. W przygotowanym naczyniu/pucharkach układamy kolejno mus, kaszę, mus i owoce, lub według własnego uznania. Można podać od razu, ale najlepiej smakuje schłodzone godzinę w lodówce.

Ważne: podane proporcje wykorzystuję na jedną porcję śniadaniową lub dwie porcję małych deserków, jak na zdjęciu.

Smacznego!

 

(Visited 92 times, 2 visits today)


2 thoughts on “Komosa ryżowa z domowym musem czekoladowym i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *