facebook instagram pinterest

Sałatka z truskawkami, jarmużem i sosem balsamicznym

Sałatka z truskawkami, jarmużem i sosem balsamicznym

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, niektórzy może zdążyli się już nimi przejeść, inni, tak jak ja, wykorzystują na maksa ostatnie dorwane na targu łupianki. Jeśli więc wciąż macie ochotę na coś z dodatkiem tych pysznych owoców, koniecznie spróbujcie tej letniej sałatki z jarmużem i truskawkami.  Lekki, słodko-orzeźwiający posiłek i bomba witaminowa w jednym!

 

Przepis na sałatkę z jarmużem, truskawkami, jajkiem i awokado z sosem balsamicznym:

porcja: 2 os.     czas: 10 min

Składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • garść truskawek
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • garstka dowolnych kiełków (najlepiej sprawdzą się z rzodkiewki, jarmużu lub brokuła)
  • Sos balsamiczny:
    – 2 łyżki octu balsamicznego
    – 1 łyżka miodu
    – 1 łyżka soku z cytryny
    – 1 łyżka oliwy extra virgin
    – sól, pieprz

Przygotowanie:

Wstawiamy jajka do gotowania i gotujemy na półtwardo (ok. 3 min od momentu zagotowania się wody). Jarmuż myjemy, rwiemy na mniejsze części i nakładamy po jednej garści na talerz. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, tniemy na pół i układamy na jarmużu. Awokado przecinamy na pół, nacinamy w kostkę i nakładamy po połówce na każdy talerz. W międzyczasie jajka powinny być już gotowe, obieramy je ze skorupki, kroimy na pół i dokładamy do sałatki. Na sam koniec dodajemy kiełki, posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem balsamicznym. Smacznego!

 

(Visited 37 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *