facebook instagram pinterest

Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki do kolejna propozycja po paście z bakłażana zainspirowana kuchnią bliskiego wschodu. Pieczona papryka ma swój wyjątkowy aromat, zupełnie inny niż surowa, i doskonale sprawdza się nawet sama jako dodatek do chleba czy obiadu, a jako składnik dipu, obok pomidora i czosnku, jest po prostu idealna. A dodatkowo śmiesznie prosta w przygotowaniu, większość roboty robi piekarnik 😉

 

Przepis na pastę z pieczonej papryki
(paleo, wegańska):

porcja: ok 300 ml     czas: 20 min + pieczenie

Składniki:

  • 4 papryki
  • 1 pomidor (najlepiej malinowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Papryki myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda i kładziemy na blaszce do pieczenia brzuszkiem do góry. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy ok 30 min. aż skórka papryki zmarszczy się, wręcz lekko zwęgli i popęka. Po ostudzeniu obieramy ze skórki / wybieramy miąższ i przekładamy go do miseczki lub pojemnika blendera. Dodajemy obranego ze skórki pomidora, czosnek, oliwę, odrobinę soli i pieprzu i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie dosalamy lub dopieprzamy do smaku (pasta ma jednak na tyle intensywny smak, że nie powinno być takiej konieczności).

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba gryczanego, wrapów, szczególnie dobrze komponuje się z oliwkami. Smacznego!

(Visited 60 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *