facebook instagram pinterest

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Baba ghanoush wywodzi się z kuchni arabskiej i jest popularnym dodatkiem na Bliskim Wschodzie. Kiedy natknęłam się na przepis tej pasty, od razu bardzo spodobał mi się pomysł połączenia dwóch uwielbianych przeze mnie składników – bakłażana i tahini. W Internecie znajdziecie wiele stron podających jak przygotować ten prosty dip, mimo to chciałam podzielić się również na moim blogu, podając polecane przeze mnie proporcje i propozycje podania.

 

Przepis na pastę z bakłażana i tahini – baba ghanoush
(paleo, wegańska):

porcja: ok 300 ml     czas: 10 min + pieczenie

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na pół i nacinamy miąższ tworząc kratkę. Pieczemy brzuszkiem do dołu w 175 st. przez ok 50 min., bakłażan powinien być po tym czasie bardzo miękki. Po lekkim ostudzeniu wydrążamy miąższ, dodajemy do niego pozostałe składniki i blendujemy na gładką pastę. Próbujemy i w razie czego dosalamy i dopieprzamy według uznania.

Polecam jako dodatek do domowego chleba z gryki czy wrapów gryczanych 🙂 Smacznego!

 

 

 

(Visited 86 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *